Facebook подобрява таргетирането след скандала с антисемитската реклама

1
134

Социалната мрежа отключи таргетирането на базата на информацията за образованието или професионалните интереси.

Facebook отключи рекламния таргетинг по образование и професионален интерес с цел подобряване на платформата си след скандала с антисемитската реклама, съобщава Тһе Verge.

По-рано, журналистите на ProPublica проведоха експеримент и платиха $ 30 за тематична реклама във Facebook на хора, позициониращи себе си, като хора ненавиждащи евреите. Изданието обяснява, че алгоритмите на мрежата позволяват целенасочено показване на реклами за тези целеви групи и се одобряват за 15 минути. След жалбата на новинарски портал, социалната мрежа отстрани публикувани реклами, но отбеляза, че „оскърбителните анкети“ са изключително малко. Според разследване на ProPublica, около 2300 души са изразили интерес към темите за ненавист към евреите, „как да изгорим евреите“ и „историята защо евреите унищожават света“.

Системата на Facebook подбира рекламата на база информацията, която е публикувана само от потребителите, но рекламодателите не могат да таргетират посланията си на базата на религиозни или други възгледи. Въпреки, че мрежата предприе активни мерки за борба с религиозната и расистка омраза, компанията признава, че нейния AI продължава да се сблъсква с трудности в намирането и премахването на неподходящото съдържание.

Сега компанията отново се опитва да регулира системата, за да не може да се даде подобна реклама. За целта, разработчиците на компанията временно изключиха таргетирането на базата на информацията, предоставена от потребителя, например за образованието или професионалните си интереси.

„Нашите принципи строго ни забраняват нападането на хора заради интересите им и по-специално религията. Забраняваме на рекламодателите да дискриминират хората въз основа на религията им и други атрибути. Имаме обаче случаи, когато подобно съдържание се появява в платформата, нарушаващо нашите указания и за това знаем, че ни предстои още работа за вършене“ съобщиха представители на мрежата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари