Преди месец Facebook обеща да разработи софтуер срещу фалшивите акаунти и новини, генерирани от руската „фабрика за тролове“ (това е жаргонното наименование на руската Агенция за интернет изследвания, Internet Research Agency).

Социалната мрежа сдържа обещанието си и представи съответния инструмент, който потребителите могат да видят в Help Center. С негова помощ е възможно да се види, на кои страници или акаунти на руския „фейк-генератор“ потребителят случайно е оставил „лайк“ или е станал последовател във Facebook и Instagram. Предполага се, че по този начин хората ще могат да оправят тази досадна грешка. Или потребителят поне ще се досети, че е измамен или са се опитали да го измамят.

За съжаление, новият софтуер съобщава само лайковете и абонаментите. Тоест, помага само на малка част от всичките 128 милиона души, които са видели фалшивите руски постове във Facebook и Instagram по време на избирателната кампания в САЩ през 2016 година (данните са на Facebook). Всеки потребител е могъл да види тези съобщения в своята лента, ако някой от неговите приятели ги е харесал.

Специалното разследване, проведено от януари 2015 до август 2017 година показа, че руските тролове са генерирали във Facebook около 80 000 фрагмента „органично съдържание“ – тоест, написано от хора. Около 29 милиона американци са видели тези съобщения, а чрез лайкове и препубликуване, те са достигнали до аудитория от 126 милиона американци.

Софтуерът на Facebook няма как да провери, дали някоя от 3000-те рекламни обяви, закупени от Агенцията за интернет изследвания е показвана на точно определени групи от хора. Според Facebook, различните съобщения от тези 3000 рекламни обяви са достигнали аудитория от 10 милиона души. Руснаците са дали за тази своеобразна реклама над $100 000.

Facebook заяви, че е твърде сложно да се открие и уведоми всеки потребител, подложен на тази пропаганда – тоест, всеки който е успял да види съдържанието, генерирано от руските агенти.

Facebook бе подложен на жестока критика заедно с Google и Twitter за неспособността да се противопостави на руската дезинформация. Юридическият комитет към Сената реши, че Facebook се е оказал основният канал за разпространяването на чуждестранна пропаганда, достигнала до 126 милиона американски потребители. От своя страна Google разкри в своите сървъри 18 канала, свързани с руска дезинформация, за които е заплатена скромната сума от $4700.

Twitter намери 2700 акаунта, свързани с „Фабриката за тролове“ от Петербург. Компанията състави и отчет за руските ботове и дезинформация с подробни обяснения за автоматизираната работа на тези акаунти. Twitter даде тази информация на следователите от Конгреса, които сега водят делото.

Този октомври сенаторите се обърнаха към трите информационни гиганта с призив да уведомят потребителите, които биха могли да видят пропагандата от Русия. Ето че Facebook се опита да изпълни исканията на политиците. Предполага се, че Google и Twitter също някак ще реагират и частично ще изгладят вината си. Само че Google изпрати официално писмо до сенатора демократ Ричард Блументал, че не може да уведоми всички потребители на YouTube, успели да видят клиповете от съмнителни руски източници, понеже „клипът може да бъде гледан, независимо дали потребителят е влязъл в своя акаунт или не“. Google каза, че е „невъзможно да се идентифицират всички, които са гледали конкретното видео“.

Facebook, Google и Twitter обещаха пред Сената ръчно и по-внимателно да следят политическата реклама, за да не се повтори същата история. Google обеща да създаде специална база данни за политическата реклама и да въведе проверка, дали всички хора, закупили тази реклама са жители на САЩ.

Агенцията за интернет изследвания е руска компания с централен офис в Санкт Петербург, занимаваща се с въздействие върху общественото мнение в интерес на руското правителство. Служителите на компанията разпространяват постове и коментари в медиите с цел формиране на точно определено обществено мнение. Компанията работи от няколко години и многократно бе обсъждана от медиите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари