Facebook последва Google и също ще сключи споразумения с австралийски медии

1
118

Facebook заяви, че планира да инвестира допълнително 1 милиард щатски долара в новинарската индустрия през следващите три години в знак на ангажираност към журналистиката, след безпрецедентно крайното решение на компанията в отговор на внесен проектозакон в правителството на Австралия, което в крайна сметка доведе до това потребителите в континента – държава да останат без възможност да споделят новини от австралийски сайтове в социалната мрежа. Информацията, че Facebook ще последва примера на Google и ще сключи договори с австралийските издатели на новини и друго съдържание, дойде от публикация в блога на компанията от Ник Клег в сряда.

„Facebook е повече от готова да си партнира с издатели на новини. Ние абсолютно признаваме, че качествената журналистика е в основата на функционирането на отворените общества – информирането и овластяването на гражданите, както и привличане на силните към отговорност“, пише Клег,. „Ето защо от 2018 г. сме инвестирали 600 милиона щатски долара в подкрепа на новинарската индустрия и планираме поне още 1 милиард долара инвестиции през следващите три години.“

Ангажиментът е еквивалентен на този, поет от Google през октомври миналата година, когато технологичния гигант обяви, че ще започне да плаща на издателите на съдържание да създават специализирани версии на новини и други форми на медийно съдържание за платформата Google News Showcase.

Забележителен в този сценарий обаче е начинът, по който Facebook и Google реагираха на предстоящото австралийско законодателство за заплащане на медийното съдържание, което предизвика разделени реакции от титаните в Силициевата долина. Законът щеше да принуди двете компании да преговарят с издателите на новини, за да сключат сделки за заплащане на новинарските материали, които се споделят както в основните приложения на Facebook, така и в платформите на Google.

Докато Google първоначално заплашваше да спре услугите си в страната, в крайна сметка реши да се примири с новите изисквания и започна да сключва сделки с издателите на новини и медийно съдържание на територията на страната. Facebook също за кратко блокира възможността потребителите да споделят новини от австралийски сайтове миналата седмица. След това Facebook постигна споразумение с австралийското правителство и възстанови разпространението на новини в своята платформа на територията на страната.

Facebook вече може да започне да договаря сделки с издателите на новини в своята платформа Facebook News, без да се страхува, че австралийското правителство може да наложи принудителен арбитраж и да определя сумите, които социалната мрежа да заплаща на медиите, както можеше да стане, ако споразумение не беше постигнато и новините продължаваха да се разпространяват при евентуално приемане на проектозакона.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари