Facebook по погрешка блокира хиляди малки и средни фирми от рекламната платформа по време на Черен петък

2
462

Ако сте малък бизнес, който рекламира във Facebook, то би било добре да сте наясно с последните проблеми, грешки и сривове, които се случват в Ad Manager на Facebook през последните 6 месеца. Предвид, че рекламната платформа на Facebook е един от основните лидери в интернет рекламата, проблемите, които се срещат през последната половин година. За всички собственици на бизнес и търговци, които рекламират във Facebook, проблемите са изключително обезпокоителни и оставят потребителите без доверие в надеждността на рекламната платформа на Facebook. Милиони малки фирми и рекламодатели по целия свят разчитат на рекламите във Facebook за продажби на продукти и услуги, които са им дадат възможност да оцелеят, особено с огромните загуби в приходите, които отчитат повечето бизнеси по време на COVID-19. От Facebook винаги са твърдели, че „помагат на малкия бизнес“, тъй като дори са пуснали безплатна търговска платформа в социалната мрежа за бизнеса, която е достъпна още от първото затваряне през пролетта. За повечето фирми, които рекламират във Facebook обаче, седмицата на Черния петък, която е времето от годината, в което се отчитат най-много продажби, и се очакваше да помогне на бизнеса да възстанови част от загубите си, всъщност беше седмица на много пропуснати клиенти.

Месеци преди седмицата на продажбите на Черния петък, Facebook обяви, че ще даде приоритет на усилията си за цензуриране на невярна информация за изборите. С милиони публикации, които се споделят в социалната мрежа всяка минута, това е доста сериозна задача, която Facebook се нагърби да поеме. С изборите, COVID-19 и социалните проблеми Facebook реши да въведе по-строги мерки към съдържанието, за спазването на които да се грижат системите на компанията с изкуствен интелект (AI), които да наблюдават и рекламното съдържание, публикувано от рекламодателите на тяхната платформа, за да могат да фокусират своите човешки служители в модериране на публикациите свързани с изборите. През последните три месеца обаче системата с изкуствен интелект на Facebook блокира стотици хиляди рекламни акаунти, като деактивира възможностите им да рекламират в рамките на платформата. След като достъпът до рекламния акаунт на една компания бъде ограничен, то тя трябва да подаде оплакване, което трябва да бъде прегледано ръчно, от човешки служител. Проблемът обаче е, че когато броят на фирмите, които са били с отнето право да рекламират в социалната мрежа, нарасне до десетки хиляди, преглеждането на всички подадени жалби може да отнеме страшно много време… В някои случаи, може да става въпрос дори за месеци. Не трябва да подминаваме и факта, че според вътрешна информация, модераторите, които са ангажирани с преглеждането на потребителски доклади за публикации в социалната мрежа, са същите, които се налага да преглеждат и ръчните оплаквания за потребители, относно наложени забрани за рекламиране от автоматизираните системи на социалната мрежа. По този начин, след като бизнес акаунта на една фирма е бил блокиран от автоматизираните системи, може да отнеме поне няколко седмици, докато физически служител преразгледа случая, установи, че няма нарушение, както и следователно да върне правата за рекламиране на бизнеса. Това означава, че през въпросното техническо време, блокираните фирми нямат право да рекламират, като това може да им донесе огромни пропуснати ползи и приходи, които няма да бъдат възстановени никога, дори и евентуално ако потребителя потърси правата си по съдебен ред.

По време на седмицата на продажбите на Черния петък ужасяващо количество рекламни акаунти във Facebook, принадлежащи на малки фирми, са били погрешно блокирани за нарушаване на условията за използване на рекламната платформа, вследствие на което са получили забрана да рекламират във Facebook през една от най-оборотните седмици от годината. По този начин малкият бизнес е бил напълно изолиран от рекламните възможности на Facebook и с невероятен обем на пропуснати клиенти и печалби, тъй като по принцип разчита на рекламите във Facebook.

Припомняме, че през последните седмици бяха установени не малко случаи, в които алгоритмите на Facebook демонстрираха грешки при разпознаването. Така например рекламна снимка на глави лук беше идентифицирана и маркирана като „отявлено сексуална“, а фирмата, която я е качила, получи забрана да рекламира в платформата.

Масовата забрана на рекламите в Черния петък остави стотици хиляди малки предприятия в опасност поради небрежността на Facebook при ефективното управление и поддържане на собствената си рекламна платформа, на която разчитат милиони малки фирми по целия свят. Освен това Facebook публикува, че техният инструмент за преобразуване (който проследява колко покупки, абонаменти и т.н. от реклами във Facebook) е допуснал някои значителни грешки през последните 12 месеца и е преувеличавал показателите на рекламодателя.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари