Какво ли не прави човек в яда си. Някои трошат телефоните си, а други са готови да изхвърлят лаптопа през прозореца. Отмъщенията не падат по-долу. Едно от най-популярните е публикуването компрометиращи снимки и клипове с участието на бившата. Ясно е, че идеята е тя по този начин да бъде опозорена, понеже всичко това ще се види от приятели и роднини. Това е много разпространен похват, който се нарича „порно отмъщение“ (revenge porn).

Facebook обеща да се справи с порно отмъщението с помощта на съвременните технологии. Сега се съставя база данни с хешовете на фотографии, които да се блокират в социалната мрежа. Блокажът работи както в общата социална мрежа, така и в личните чатове на Messenger. Подобна технология въведе Google през 2015 година.

Но решението на Facebook е твърде странно, понеже за попълването на базата с хешове компанията разчита на бъдещите жертви на порно отмъщението. Те трябва предварително да качат свои компрометиращи снимки.

Facebook твърди, че цялата процедура е строго конфиденциална. Голите снимки трябва да бъдат изпращани чрез Facebook Messenger до собствения акаунт в социалната мрежа. Снимките трябва да се качат в чата, а след това трябва да се изпрати жалба във Facebook за тяхното блокиране. Тогава хешовете на тези уникални файлове ще бъдат добавени в базата и тяхното разпространение и опитите да бъде качено нещо подобно във Facebook, ще бъдат блокирани.

Засега новата система на Facebook не обработва клипове, но ако тази технология се развие добре, може да бъдат поискани и видеоклипове.

Изчисляването на хешове е необратима функция и по хеша снимката не може да бъде възстановена. Това означава, че специалистите на Facebook с достъп до тази база данни, не могат да видят вашите тайни фотографии. Самите снимки не се записват в базата.

Ясно е, че системата на Facebook е изцяло автоматизирана и конфиденциална, но дори и да изпращате голите си снимки на самите себе си чрез Messenger, всичко това минава през сървърите на Facebook. А тази процедура изисква немалко доверие от страна на потребителите.

Потребителите на форума Slashdot се отнесоха твърде скептично към тази инициатива на Facebook. Първото предложение бе, че някой може да каже, че е създал още по-добра система за блокиране на компрометиращи голи снимки, която работи във всички социални мрежи, и да предложи на момичетата да изпращат своите голи снимки и клипове заедно с телефонния си номер. Дори твърде дебелашки се пошегуваха, че след хеширането на голите фотографии, във Facebook ще се появят нови реклами на таблетки за увеличаване на хеша.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари