Една от досадните задачи, срещани от много разработчици на мобилни приложения е компилирането на кода им в език, който машините могат да прочетат. Google, Facebook и други от големите компании са наясно с това и използват различни начини и инструменти, за да се справят с това. Именно Facebook представиха преди четири години Buck, инструмент с открит код, който цели оптимизацията на процеса по компилиране на кода за приложения за iOS и Android.

Тази седмица, Facebook представи нова версия на Buck, добавяща някои подобрения към него.

Джонатан Кейло, който е работил по промените, обяснява за Silicon Angle, че при работата си, той и колегите му са се върнали към основите, спирайки се на ключовите компоненти на разработката с Java: същността на процеса по компилиране – в Buck за това помагат множество малки модули с код, които могат да бъдат създадени и интегрирани бързо. Вкаран в основния модул, Buck създава това, което Кейло нарича „stub JAR“, който премахва от кода всичко онова, което не зависи от модула, така че се премахва нуждата от цялостното му компилиране и така процесът бива ускорен. Една от новите промени, наречена „проследяване на използването на класовете от зависимости“ (dependency class usage tracking) оптимизира работата, която е нужна за компилирането на нови редакции на кода. Така например, на даден кодов модул може да се зададе да комуникира със сървър, а други модули може да включват елементи от потребителския интерфейс, които също да им е нужно да комуникират със сървър. Промяната включва проследяването на елементи, като части от интерфейса в горния пример, които не се променят, така че да няма нужда от прекомпилация, когато се променя друг код, обяснява Кейло. Това е дало намаляване от 35% в набора от правила, които е нужно да бъдат създадени в процеса на компилация, което на свой ред се отразява и в намаляване на нужното време за това.

От Facebook коментират, че крайният резултат от нанесените промени ще се изразят в това, че разработчиците на Android, изграждащи сложни приложения ще могат да компилират кода си вече не за минути, а за секунди. От компанията споделят, че именно новата версия е участвала в създаването на последния билд на Instagram и се подготвят да използват тази версия и за други свои приложения.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари