Facebook препоръчва на пациентите на психиатър да станат приятели и никой не знае как е станало това

3
372

Способността на Facebook да намира „хора, които може би познавате“, понякога учудва. Но всичко това става прекалено, когато Facebook препоръчва бивш колега от място, в което не работите от 15 години. Местоработата не е включена в профила и общи познати в тази социална мрежа няма. Или, изведнъж ви препоръчва за приятел момиче, с което сте се срещнали само веднъж и повече никога не сте се виждали. Откъде Facebook знае за нея?

 

Очевидно е, че Facebook не разчита само на общите приятели, но използва и много други неща. Остава само да се досещаме как работи тази функция, която няма как да бъде изключена от настройките.

Facebook събира толкова много персонални данни, че може да се предполага всичко. Социалната мрежа може дори да записва и преглежда посещаваните и най-често посещаваните сайтове, на които има бутони Like и Share, а да не забравяме, че Facebook предлага на рекламодателите 98 различни параметъра за таргетиране на рекламите.

Журналистката Кашмир Хил, редактор на Fusion, съобщи за съвсем странен случай, който е необикновен дори за могъщите способности на Facebook.

С журналистката се е свързал психиатър, която порталът fusion.net условно нарича Лиза. Лиза много рядко посещава Facebook, главно за да потвърди участието си в някое мероприятие. Но миналото лято тя забелязала, че Facebook и препоръчва за приятели… собствените й пациенти.

Лекарят твърди, че не е съобщавала на Facebook своята адресна книга или телефонен указател и дори не се е сещала да импортира контактите си от електронната поща. Не е ясно как Facebook е намерил всички тези хора.

Пациентите на Лиза са предимно престарели хора с различни заболявания. С едно изключение – 30 годишен сноубордист, на който социална мрежа също предложила тези пациенти за приятели. Но за психиатъра е особено важна лекарската тайна и изобщо не е ясно, как Facebook е разбрал за тях.

Лиза разгледала възможните варианти – пациентите никога не са добавяни като приятели, в офиса няма хотспот. Тя прочела, че Facebook експериментира с препоръки за приятели според данните от геолокацията, но Facebook съобщил, че този експеримент е прекратен през 2015 година и вече е приключен.

Това твърдение на Facebook е доста спорно, понеже твърде често за приятели се предлагат хора, които неотдавна сме срещнали в реалния живот.

Кашмир Хил зададе официален журналистически въпрос на Facebook, но социалната мрежа не можа да отговори без допълнителна информация за хората, препоръчвани като приятели, а психиатърът отказа да дава подобни персонални данни.

Според Кашмир Хил, хората са открити чрез виртуалното социално досие – всичките тези 98 параметъра плюс номерата на телефоните от телефонния указател Много хора явно не разбират, че Facebook получава достъп до контактите в смартфона, ако е инсталирано приложението Facebook.

Лекарят счита, че е налице явно нарушение на лекарската тайна от страна на Facebook. Има пациенти с ХИВ, хора, направили опит за самоубийство, пациенти , пострадали от домашно насилие. Не бива на тези хора да се предлага да стават приятели един с друг.

Удивително е, че много потребители още не знаят, че Facebook закупи WhatsApp и съвсем скоро информацията от телефонните указатели в смартфоните ще отиде във Facebook, дори и да не е инсталирано мобилното приложение Facebook.

Психиатърът и журналистката засега не могат да намерят решение с изтичането на тази твърде чувствителна информация за пациентите. Засега нищо не е в състояние да ги скрие от окото на Големия брат.

За мнозина това може да се окажат небивалици, но докато Facebook не предложи на жена ви да се запознае с вашата любовница. Нямате любовница? Бъдете сигурен че умният Facebook ще ви подбере.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари