Facebook придоби компанията Gowalla и открива офис в Ню Йорк

1
28

Социалната мрежа Facebook планира през 2012 година да открие в Ню Йорк нов офис за разработка на софтуер. Паралелно с това Facebook възнамерява да наеме „хиляди“ нови служители. Оперативният директор на Facebook Шерил Сандбърг потвърди официално новината, като заяви, че нюйоркският офис за разработка на софтуер ще бъде открит в началото на 2012 година.

В момента основните мощности на Facebook са разположени на западното крайбрежие на САЩ и офисът в Ню Йорк ще стане първият център на компанията на източното крайбрежие на страната. Ще припомним, че по-рано и Google откри голямо свое представителство в Ню Йорк, като закупи цяла офис сграда.

По думите на Сандбърг, понастоящем броят на потребителите на Facebook надвишава 800 милиона души, а печалбата на компанията нараства стабилно. Именно тези два фактора са били от решаващо значение при вземането на решението за откриване на центъра на източното крайбрежие на Съединените щати.

През миналия месец главата на Facebook Марк Зукърбърг посети Харвардския университет и Масачузетския технологичен институт, където покани редица бъдещи инженери да работят във Facebook. Днес в Ню Йорк са базирани много от големите интернет компании като Groupon, Foursquare, или Tumblr. В момента Facebook има около 100 служители в Ню Йорк, но повечето от тях са специалисти по маркетинг и персонал.

Вчера Facebook придоби и компанията Gowalla, която разработва мобилен софтуер, позволяващ да се определи местоположението на потребителя и на тази база да му бъдат предоставяни различни социални данни. След финализирането на сделката някои от служителите на Gowalla ще преминат в състава на основния екип от разработчици на Facebook, базиран в Калифорния, и ще работят за подобряване на системата Facebook Timeline.

Компанията Gowalla е основана през 2009 година, но не можа да се наложи като сериозен конкурент на Foursquare на пазара на геолокационни услуги. Софтуер на Gowalla в момента е наличен за iPhone и устройства с Android. Общата потребителска база на Gowalla надхвърля 600 000 души. Gowalla е класически пример за IT стартъп, който през 2009 година успя да привлече 8,4 милиона долара от група инвеститори, които преди това поддържаха Foursquare.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pland
pland

И този стана „професор“,като наш Стоичков…