Facebook призна, че подслушва потребителите си

1
1268

Компанията зад най-голямата социална мрежа в света, Facebook, призна, че от време на време записва потребителите си и съхранява записите на сървърите на компанията чрез своето устройство за видео чат Portal.

Социалната мрежа заяви в сряда, че на 15 октомври ще актуализира политиката си за събиране и третиране на потребителски данни чрез Portal, който се използва от чат услугите WhatsApp и Messenger. Тепърва ще се изяснява какви точно данни са събирани и обработвани от компанията. Междувременно от Facebook планират разработване и производство на обновени Portal устройства, съответно с 10 и 8 – инчови екрани на 15-ти октомври. Компанията също така пусна версия на Portal, която позволява видео чат през телевизор, съобщават от CNET.

Какво е Facebook Portal?

Това не е приложение, нито пък някакво неудобно устройство от типа на очилата за добавена виртуална реалност (VR). Това е устройство, предназначено за дома, което да служи като двупосочен канал за разговори с приятели и членове на семейството. Facebook Portal разполага с 12-мегапикселова предна камера и голям, ярък HD екран, така че можете винаги да видите с добро качество лицето на другия участник в разговора. УСтройството използва софтуер с интегриран Al (изкуствен интелект), за да направи разговорите по-добри от тези на конкурентните устройства.

Записване от небрежност

Когато потребителят каже „Ей, Портал“ („Hey Portal!“), за да активира устройството, той изпраща записа и стенограмата до Facebook Но понякога сайтът открива, че системата може погрешно да интерпретират друга реч като тази команда за събуждане и може да запише потребителите, сякаш са казали активиращата фраза, без да са го направили. Когато това се случи, Facebook по невнимание ще получи запис и аудио файл на хората, докато сии говорят в домовете си – още едно тревожно нарушение на личния живот от социалния медиен гигант.

Нова политика Потребителите скоро ще могат да деактивират функцията за запис на аудио, както и да преглеждат и изтриват съществуващите записи, съобщава CNET, позовавайки се на новата политика за използване на данни на Portal, която ще влезе в сила на 15 октомври. Но в политиката не е ясно дали актуализацията ще изтрие записите от сървърите на Facebook или просто ще изчисти собствените си устройства.

Освен за тези аудио записи, политиката за данни гласи, че всякаква друга медия никога не напуска реалното устройство на Portal – включително видео кадрите, записани от системата му за проследяване на лица.

Компанията твърди, че няма да изслушва, преглежда или запазва съдържанието на видео обажданията на вашия Portal и че вашите повиквания са сигурни, тъй като те се осъществяват през Messenger и са криптирани при трансфер.

По-рано този месец пък стана ясно, че Google събира и обработва данните от лицевото сканиране от своите устройства за умен дом Google Nest Hub, което е равностоен удар по неприкосновеността на потребителите, на разкритията около действията на Facebook сега.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари