Facebook пусна нов Тих режим

2
1309

Напоследък животът ни стана основно онлайн – работим онлайн, учим онлайн, комуникацията с близките и приятелите ни се случва онлайн. Профилите ни в социалните мрежи обикновено са залети от съобщения и групи и повечето от Вас навярно вече са усетили какофонията, която настава в онлайн комуникациите, когато станем зависими основно от тях спонтанно и рязко като при сегашната ситуация с коронавируса. Всички тези непрестанни известия, съобщения, обаждания през Facebook мога да бъдат усетени като много агресивни и напрягащи, понякога дори граничещи с тормоз.

Сега социалната мрежа пуска нова функция в своето приложение и настолна версия, която ви позволява да заглушите сигналите от известия и обаждания за определени части на деня. Това е част от постоянния отговор на Facebook в борбата с епидемията от коронавирус, която преживяваме, като по-рано през изминалите седмици компанията дори пусна информационен център за състоянието и разпространението на коронавируса, който работи съвместно със Световната здравна организация, както и допълнителни ресурси за подпомагане на комуникацията и информираността.

„Тъй като всички ние сме приспособяваме към един по-различен начин на живот, докато оставаме вкъщи, определено възможностите за поставяне на по-осезаеми граници за това как прекарвате времето си онлайн може да бъде от полза на всички ни“, казват в официалното си съобщение от Facebook.

Изглежда, че Тихият режим може да се активира, по всяко време, за което сметнете, че имате нужда или да го настроите да работи по график. Известията не само ще бъдат заглушени, но ще видите предупреждение, ако се опитате да отворите Facebook, докато тихият режим е активиран – приема се, че това е време за пауза, в което онлайн активността Ви ще бъде намалена или фокусирана в нещо друго.

Животът в интернет

Към момента все още не разполагаме с много подробности за това как работи Тихият режим, но изглежда, че той ще бъде част от наскоро обявеното табло за разпределение на деня прекарван в социалните мрежи, което се появи наскоро във Facebook и се нарича „Вашето време“. Освен тихият режим, към момента в него можете да видите и статистика за това как използвате социалната мрежа с разбивка по дни и часове.

Освен това, през таблото Вашето време ще имате възможността да редактирате предпочитанията си за News Feed-а, ако например следвате хора, които напоследък Ви идват свръх поносимостта и имате желание да ограничите това, което виждате във Facebook от тях.

Тези функции съответстват на инструментите за екранно време и цифрово благополучие, които наскоро бяха въведени в мобилните операционни системи iOS и Android. Изглежда, че всички големи технологични компании са осъзнали колко пристрастяващи могат да бъдат техните продукти.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари