През май IEEE Spectrum разкри нещо вълнуващо – Facebook изглежда с занимавала в тайна с експериментален сателит, който може да излъчва интернет на Земята, като използва радиосигнали с милиметрова вълна.
Сега Facebook потвърди пред Wired и CNET, че сателитът, наречен Athena, наистина е проект на гиганта – и Facebook е вярващ в технологията за сателитен интернет.

„Докато нямаме какво да споделим по конкретни проекти понастоящем, ние вярваме, че спътниковите технологии ще бъдат важен фактор за развитието на следващото поколение широколентова инфраструктура, което ще позволи да се осигури широколентова връзка в селските райони, където липсва интернет връзка или тя е доста слаба“, заяви говорител на Facebook пред CNET и Wired.

Но Wired има какво повече да сподели с този конкретен проект. Използвайки заявка по Закона за свобода на информацията, сайтът казва, че е получил имейли на Федералната комисия по комуникации, които показват, че Facebook планира да стартира сателита Athena в началото на 2019 г. В условията на космическите планове, това явно се случва доста бързо.

Athena може и да не осигури значителна част от широколентовия достъп. Компании като OneWeb и SpaceX, които пуснаха първите си интернет сателити през февруари, се надяват да постигнат целите си, като изведат буквално хиляди малки спътници на ниска орбита около Земята, за да формират цели „съзвездия“, които доставят интернет до планетаа.

Ще бъде интересно, ако се окаже, че сателитите вече са предпочитаният начин на Facebook да донесе интернет до света. Компанията имаше амбициозни планове да разпръсква интернет сигнал от високоскоростни безпилотни самолети, но през юни реши да прекрати своите хардуерни операции по гигантския дрон Aquila.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за