fbpx
15.7 C
София

Facebook работи по устройство за „четене на мисли“

Най-четени

Facebook може да е една от последните компании на планетата, които бихте искали да четат мислите ви, но това няма да попречи на гиганта в социалните мрежи да опита.

По време на изтекла вътрешна среща на компанията от вторник главният технологичен директор на Facebook Майк Шрьопфер подчерта неотдавнашния напредък в технологиите за невронен интерфейс на компанията, съобщават от BuzzFeed News. Крайната цел, привидно, не е компанията да разполага и със собствените ни мисли в главата, като още една форма на проследяване на личния ни живот и проникване в личното ни пространство, а да бъде дадена способност на потребителите да управляват софтуер чрез мислите си.

Предварителна отбрана

Все пак Шрьофер като че ли призна, че да накараш хората реално да използват тази технология може да е доста трудно, според изтеклия аудио запис от срещата, разпространен от BuzzFeed News.

„Трябва да градим отговорно, за да спечелим доверие и право да продължаваме да растем. Наложително е да направим това правилно, така че хората по света да получат всички тези невероятни технологии… без да изпитват недостатъците“, каза Шрьопфер.

Изкупуване на технологии

Facebook работи от години по система за четене на мисли и анализиране в реално време на когнитивните операции на човешкия мозък, посредством електронна система. Компанията обяви плановете си да разработи интерфейсни слушалки, които да свързват човешкия мозък с компютър през 2017 г., а през септември 2019 г. закупи стартъпът за невронен интерфейс CTRL – Labs

Въз основа на изтеклата информация от вътрешната среща на компанията изглежда, че Facebook е постигнала известен напредък към целта си – така че, ако се вярва на информацията, научнофантастичната мечта на няколко поколения визионери, да се даде възможност на хората да управляват компютри и софтуер само чрез собствената си мисъл, скоро може да стане реалност, благодарение на компания, която има опит в промяната на цялостната визия на комуникацията между хората.

На този етап все още няма особено изявени мнения какъв е общественият отзвук от информацията за тези планове на социалната мрежа. Някои критици все пак оповестиха опасенията си, че предвид скандалите с поверителното съхраняване на личните данни на потребителите, които има Facebook в своята история, предоставянето на достъп на компанията до собствените ни мисли, далеч може да не е най-добрата идея.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини