Facebook разби мащабна спам кампания

0
48

Facebook съобщи, че са осуетили мащабна спам кампания, координирано усилие на неизвестна страна.

„Системите ни за сигурност успяха да идентифицират огромно усилие, целящо нелигитимна дейност, като успяхме да премахнем значителен брой нелигитимни харесвания“, съобщи в петък в блога на социалната мрежа Шабнам Шаик, мениджър по сигурността във Facebook. „Чрез неутрализацията на тази кампания, ние очакваме, че ще успеем да предотвратим тази мрежа да достигне крайната си цел – изпращането на неавтентичен материал към голям брой хора“, обяснява той. Голяма част от акаунтите идвали от Саудитска Арабия, Бангладеш и Индонезия, като организаторите на кампанията се опитали да скрият своята идентичност чрез използване на прокси сървъри.

Авторите на кампанията харесвали публикации на известни и популярни потребители на социалната мрежа, след което искали приятелство с атакуваната страна. След приемането на поканата, измамниците започвали разпращането на спам съобщения. Операцията по неутрализирането на спам мрежата е траяла половин година, като Facebook са ползвали помощта и на свои партньори.

Както знаете, социалната мрежа се опитва да се бори по-усилено с нелегетимната дейност по страниците на Facebook. Компанията бе упреквана на няколко пъти, че не се справя с разпространението на спам и фалшиви новини. В отговор на това, Facebook обещаха да наложат по-строги мерки, като автоматизиран и човешки контрол и включването на специални механизми, които да разпознават нередностите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за