Facebook разработва нови приложения за своите потребители

2
574

Очаква се новите приложения да бъдат пуснати до няколко седмици

Facebook планира пускането на нови приложения. Гигантът при социалните мрежи казва, че е създал екип с името „Експериментиране с нови продукти“ (New Product Experimentation), занимаващ се с проектиране, изграждане и пускане на приложения, които дават на хората „изцяло нови преживявания с оглед развитие на общността“. Приложенията могат да варират от игри до бизнес инструменти.

Facebook е формирал екипа в рамките на ново дружество с ограничена отговорност. Организацията цели да насърчи експериментирането, позволявайки на служителите бързо да променят приложенията си или дори да ги закрият, ако не успеят да изпълнят очакванията, заявяват от Facebook.

Новите приложения ще бъдат ознчени с наименованието на екипа, „NPE Team from Facebook.“ Някои от тях ще бъдат безплатни, докато други може да предлагат и покупки. Очаква се през следващите седмици приложенията да бъдат качени в магазина за приложения на Apple, в Google Play, както и в Интернет.

„Често започването от нулата е най-добрият начин да се направят най-големите открития“, заявява компанията на уебсайта на екипа на NPE. „Ние вярваме, че изграждането без страх от провал е единственият начин за постигане на успех.“

Създаването на новия екип потвърждава намерението на Facebook за разработване на функции и услуги извън основната му социална мрежа, която е въвлечена в поредица от скандали за поверителността и сигурността на потребителите. Извън основната услуга и Messenger, Facebook не успява да разработи други успешни приложения, които да се радват на популярност. Социалната мрежа закупи приложението за споделяне на снимки Instagram и услугата за съобщения WhatsApp. Компанията също така успешно копира функцията Snapchat’s Stories, което позволява на потребителите да публикуват видео и снимки, които изчезват след 24 часа.

Приложенията, разработени от екипа на NPE, биха могли да послужат като доказателство за Facebook, давайки на социалната мрежа информация за това какви характеристики вълнуват неговите 2,38 милиарда активни потребители. Много от обаче остават предпазливи към промените, преди влагането на сериозни инвестиции от страна на компанията.

Също така това би могло да помогне на Facebook за прокарване на път на очакваната криптовалута Libra, която вероятно ще бъде представена официално през 2020 г. Възможно е Libra да бъде интегрирана като начин за плащане в приложенията. Facebook все още изгражда цифров портфейл за съхраняване на валутата и съгласно последните публикации на компанията, все още е твърде рано да се каже дали новите приложения ще приемат Libra.

Отворен е въпросът дали самостоятелната стратегия ще проработи. В продължение на две години Facebook стартира инициатива, наречена Creative Labs, която насърчава служителите на компанията да експериментират. Тя създаде приложението за четене на новини Paper, услугата за съобщения Slingshot и групови приложения за чат. Нито една от тези услуги не се понрави на потребителите и Facebook съответно ги прекрати. Facebook пусна и конкурент на приложението TikTok, наречен Lasso, но то така и не успя да придобие достатъчно популярност.

Приложенията на NPE може да не бъдат разпространeни за широката аудитория, съобщават от Facebook. Някои от тях ще бъдат ограничени до определени държави в зависимост от услугата. Facebook не съобщава колко голям ще бъде екипът на NPE или кой ще ръководи групата. Екипът включва по-малки подразделения, съставени от инженери, продуктови мениджъри и дизайнери. Той ще бъде разположен в централата на организацията и ще се наблюдава от главния технологичен директор на Facebook Майк Шрьопфер.

Facebook съобщава, че събирането на данни ще варира в зависимост от приложението. Някои приложения могат да позволят на потребителите да влизат чрез профилите си от социалната мрежа.

Условията за ползване на услугите и политиката за съхранение на данните на Facebook ще важат за приложенията, издадени от екипа на NPE. Компанията също така ще пусне „допълнителни условия“ за екипа през следващите седмици преди стартирането на новите приложения.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари