Facebook разработва свой гласов асистент

2
148

Facebook работи върху собствен гласови помощник, който ще се конкурира с Alexa на Amazon, със Siri на Apple и с Google Assistant.

CNBC съобщи, че компанията работи върху новата инициатива още от 2018 година. Идеята е била на отдела за дългосрочни технически проекти, работещ върху допълнената и виртуалната реалност, включително и върху VR шлема Oculus. Проектът се оглавява от Айра Шнайдер, ръководител на AR/VR отдела, както и на проекта Facebook Assistant.

От една страна, новата разработка ще даде възможност на Facebook да завземе своя ниша от този пазар, като ще трябва да се пребори с конкуренцията от страна на другите подобни гласови помощници. От друга страна, компанията ще може да използва този помощник в своите смарт устройства – компютрите за видеочат Portal, шлемовете за виртуална реалност Oculus и други.

Да си припомним, че Facebook предлага два модела Portal. Това са стандартен Portal с 10,1-инчов дисплей и резолюция 1280х800 пиксела, както и Portal+ с екран с размер на диагонала 15,6 инча и резолюция 1920х1080 пиксела. Устройствата поддържат гласово управление и засега работят с гласовия помощник Alexa на Amazon. Потребителят може да подаде гласова команда, за да чуе прогнозата за времето, да поръча хранителни продукти за вкъщи, да управлява умния дом и т.н.

През 2015 година Facebook стартира виртуалния помощник М, който работеше в средата на Facebook Messenger и използваше ИИ технологии. През 2018 година компанията спря проекта.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
шоферхахаха Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
хахаха
хахаха

Ако го рекламират със снимката на тоя малоуник, най-много да погнусят хората….
АДСКИ гнусна мутра има. Ако нямаше пари щеше да си умре девствен. Не, само че нямаше той да е_е, ами нямаше и него кой да иска да го на_бе.

шофер
шофер

Така ще могат основано да активират 24/7 микрофоните на всички поддържани устройства..ехаа..тая компания няма наяждане с личните данни на хората! Но май ще се наложи да по-изчакат малко да утихнат поредните скандали с изтичането/неправомерно използване на данните на техните потребители. Инак само една шепа празноглави ще им се вържат.