Неправителствена организация, защитаваща дигиталните права на потребителите призовава европейците, които са засегнати от огромния пробив на данни, да си потърсят правата си в съда, предава Би Би Си. Digital Rights Ireland (DRI), както е името на организацията, подготвя завеждането на иск в ирландски съд. Както знаете, в Ирландия е седалището на европейския комисар по защита на данните на гражданите в ЕС. Самите Facebook настояват, че нямат вина за случая, тъй като хората, събрали и публикували информацията са я извлекли от сайта чрез т.нар. „скрейпинг“, а не е резултат от пропуск от тяхна страна и „хакване“.

В началото на този месец в даркуеб пространството се появи огромна база данни, съдържаща информацията над половин милион потребители на социалната мрежа. От Facebook заявиха, че това са стари данни от инцидент от края на 2018 и началото на 2019. Според разработчика по защита алармирал за случая обаче, това не е стара новина. Още в началото на тази година, Алон Гал информира, че неизвестна страна е експлоатирала уязвимост в системата на сайта, която позволява всеки да види телефонния номер, свързан с акаунта на потребител на Facebook.

Антоан О’Лахтейн от DRI е амбициран по отношение на едно бъдещо дело. „Това ще бъде първото колективно съдебно действие от този род, но сме убедени, че няма да е последното. Мащабът на инцидента и дълбочината на личната информация, която е компрометирана е просто стряскаща“, обяснява той, цитиран от Би Би Си. „Законите са написани с цел да защитават потребителите и тяхната лична информация, и е време тези технологични гиганти да се изправят пред реалността, че защитата на личните данни е нужно да се разглежда сериозно“.

Тази седмица, ирландският комисар по защита на личните данни в ЕС е стартирал официално разследване на случая.

От европейската служба трябва да установят дали при изтичането на данни са нарушени правилата в ГДПР или Закона за защита на личните данни от 2018. Ако Facebook бъдат намерени за виновни, те може да бъдат глобени с до 4% от прихода си. „Ние разбираме притесненията на хората, което се явява и причината да продължаваме да заздравяваме сигурността на нашите системи, за да може извличането (чрез скрейпинг – б.а.) на данни без разрешението ви да е по-трудно и да може да търсим отговорност на хората зад подобни действия“, заяви на свой ред говорител на социалната мрежа по повод на обвиненията на DRI. „Както показва и случая с LinkedIn и Clubhouse, никоя компания не може да елиминира опасността от подобни действия или да попречи на появата на подобни набори от данни. Ето защо, ние сме отдадени на това да отделим значителни ресурси, за да се борим с това и да продължим да изграждаме способностите си, да сме крачка напред пред това предизвикателство“.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари