Facebook във вторник публикува междинен доклад за потенциални политически пристрастия в компанията. Изводът е – доверието е непостижима цел. Докладът, част от непрекъснат процес на преразглеждане, идва след като републиканските депутати на САЩ, многократно обвиняват компанията в пристрастие към консертаворите.

Прегледът е ръководен от бившия сенатор Джон Кил, препубликанец от Аризона, и неговата адвокатска натора Covington & Burling. Част от прегледа представлява група интервюирани консерваторни групи, физически лица и законодатели, които или използват, или биха могли да модерират Facebook. Те откриха, че хората са обезпокоени, че има предубеденост спрямо техните гледни точки, което води до несъразмерно прилагане на политиките от страна на социалната мрежа.

Кил предложи своите предварителни констатации във Facebook през август 2018 г, а социалната мрежа въведе промени в отговор на това. Това включваше създаване на наздорен съвет, съставен от хора с различни идеологически и религиозни възгледи, за да се изслушват апелите относно премахнато съдържание от мрежата, повече прозрачност на класиранията на съдържание, страници и реклами в новинарския поток, и наемане на номече персонал за справяне с въпроси и оплаквания относно решения за публикации.

„Вярваме, че тези и други мерки, описани в нашия междинен доклад, са стъпки в правилната посока“, казва Кил в Wall Street Journal във вторник. „И все пак това са сложни въпроси, някои от които включват противоречиви мнения дори сред консерваторите. Поради тази причина възстановяването на пълното доверие може да се остане непостижима цел. Консерваторите без съмнение ще продължат да притискат Facebook.“

Facebook казва, че Кил и неговият екип ще направят нов доклад през идните месеци.

„Когато се занимаваме с подобни разностранни въпроси, включващи политики, които касят милиарди публикации, неизбежно ще направим някои грешки, някои от които ще нанесат още по-силен удар на консерваторите“, заяви във вторник Ник Клег, заместнит по глобалните въпроси и комуникации в изявление. „Ето защо е толкова важно да работим за гарантирането на процес без пристрастия, целенасочени или не. В крайна сметка можем да кажем, че приветстваме всичко, което се изразява в социалната мрежа, но това няма особена тежест, ако хората не ни се доверяват, че изработваме и прилагаме правилата си справедливо.“

Facebook започна своя преглед на политически пристрастия през май 2018г., в същото време, когато започна одит на гражданските права. Компанията, заедно с Twitter и Google, застана пред конгреса през юли 2018 г., за да обсъдят как техните платформи филтрират съдържанието. И в трите компании, потвърдиха, че няма политически пристрастия в тези решения. В следващия месец, доклад от група служители на Facebook разкритикува до голяма степен отстояването на либералните ценности от компанията.

„Претенциите за антиконсервативни пристрастия са просто опит за разсейване на потребителите и медиите от атаките на консервативното движение срещу някои общности и маргинализирани на други групировки“, заяви в изявление президентът на Color of Change Рашад Робинсън.

Някои законодатели в САЩ изразиха опасения как се провежда одитът. Сенатор Джош Хоули, републиканец от Мисури, заяви, че Facebook трябва да даде достъп на трети страни до своя алгоритъм, ключови документи и указания за модериране на съдържанието.

„Просто да помоля някой да изслуша опасенията на консерваторите не е„ одит “, каза той.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Алекс
Алекс

За САЩ ли става въпрос, защото Консерваторите са в ЮК?!