Facebook сключи сделка с News Corp в Австралия

1
145

Facebook миналия месец ограничи възможността на австралийските потребители и медийни организации да споделят връзки с новини в страната и сега изглежда, че извънредната мярка на компанията е довела до компромис за най-заинтересованите страни, тъй като медийният гигант News Corp сключи договор със социалната мрежа за лицензирано използване на медийно съдържание.

Финансовите условия на договора не бяха разкрити, но сделката е многогодишна, като дава на платформата за новини на Facebook достъп до основното съдържание на порталите на News Corp Австралия, включително news.com.au, The Daily Telegraph и Sky News. По същия начин Google сключи сделка с News Corp миналия месец, тъй като заплахата от нов австралийски закон, регулиращ плащанията на технологичните компании към новинарски организации, надвисна над главата на Facebook.

Спирането на възможността за споделяне на новини във Facebook в Австралия не е проектирано специално като средство за оказване на натиск върху News Corp, а вместо това Facebook искаше с този си ход да опонира на австралийското правителство относно бъдещия закон за преговори за медиите, които предвижда, че големи технологични платформи като Facebook и Google ще трябва да плащат на издателите на съдържание за достъп до техните новини.

Благодарение на тези си ходове, Facebook все пак в действителност получи някои отстъпки, най-голямата от които включваше отричане на принудителната арбитражна част от законопроекта, според която при невъзможност за постигане на споразумение между технологичните компании и медиите, следваше независим орган да определя какви суми ще заплащат едните на другите.

„Facebook потенциално можеше да бъде принудена да плати неограничени суми на мултинационални медийни конгломерати по арбитражна система, която умишлено не отчита част от отношенията между социалната мрежа и медийните компании, без дори това да гарантира, че интерес ще имат крайните автори на медийно съдържание и независимите журналисти“, аргументира се тогава Кин Клег, ръководител на глобалните политики на Facebook в публикация в блога на компанията.

След австралийския конфликт, Facebook заяви, че ще задели 1 милиард щатски долара за сделки с новинарския бранш през следващите три години за насърчаване на партньорства с медийни организации, с негласната уговорка, че не трябва да се изправя пред друг закон за преговори с медиите в другите своите пазари, пред какъвто се изправи в Австралия. Facebook заяви, че си запазва правото отново да изключи възможността за споделяне на новини в Австралия, ако прецени.

Изглежда, че Facebook и News Corp са решили, че тази нова сделка ще направи порталите, собственост на News Corp, отново достъпни за споделяне в платформата на Facebook News в Австралия. В допълнение към news.com.au и Sky News, последният от които има отделна сделка, News Corp казва, че лицензира и съдържание от големи вестници като The Daily Telegraph, Herald Sun и The Courier-Mail, както и дълъг списък от регионални издания, които се занимават с отразяване на обществени събития и генериране на медийно съдържание за определени региони и окръзи.

„Споразумението с Facebook е ориентир в трансформирането на условията за търговия с журналистика и ще окаже съществено въздействие върху австралийския ни бизнес с новини“, заяви главният изпълнителен директор на News Corp Робърт Томсън в изявление. „Рупърт и Лаклан Мърдок водеха глобален дебат, докато други в нашата индустрия мълчаха, тъй като дигиталната експанзия заплашваше да превърне журналистиката в замиращ бизнес.“

„Радваме се, че сключихме тези сделки и очакваме с нетърпение да върнем порталите във Facebook News в Австралия“, написа шефът по глобалните медийни партньорства на Facebook Кембъл Браун. Андрю Хънтър, ръководител на новинарските партньорства на Австралия и Нова Зеландия, заяви в изявление, че „споразуменията с News Corp Australia и Sky News Australia означават, че хората във Facebook ще получат достъп до първокласни новинарски материали и видеоклипове с новини от мрежата на News Corp.“

Тези спорове между технологичните компании и австралийското законодателство предизвикаха широк отзвук и на много други места по света, в това число и в САЩ и Канада, където местните законодатели и видни обществени фигури започнаха също да обмислят въпроса, дали не би било по-добре, ако бъде въведено подобен закон и в техните страни. Припомняме, че софтуерният гигант Microsoft също се намеси по темата, като представител на компанията лобира в Конгреса на САЩ за приемането на подобен на австралийския закон, а по-рано компанията излезе с официално изявление, в което каза, че смята, че е необходимо подобни мерки да се прилагат навсякъде по света. Тогава от Google отвърнаха на удара, като обвиниха Microsoft, че иска да отвлече вниманието от собствените ѝ проблеми със сигурността, и затова иска да насочи погледите на всички към Google, Facebook и медийния пазар.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари