Facebook скоро ще пусне нов новинарски агрегатор

0
27

Предстоящото закриване на Google Reader и пускането в експлоатация на системата за хаштаговете, показва, че Facebook вероятно ще обяви пускането на нова функция за четене на новини, която най-вероятно ще бъде анонсирана на специално събитие за журналистите, което ще се проведе на 20 юни. Това може да бъде нещо като класация за най-обсъжданите статии във Facebook, пълномащабен RSS-четец или персонализиран списък с препоръчаните новини, базирани на обобщени данни от активността на потребителите.

В поканата пише: „Малък екип работи над голяма идея. Присъединете се към нас на кафе и научете повече за новия ни продукт“. Интересното е, че покана от Facebook е изпратена по обичайната поща, вместо по електронната такава, както обикновено. На хартията е изобразено петно ​​от кафе, наподобяващо петно от чаша върху хартията.

Тъй като много потребители споделят информация в частен режим, тя не може да бъде основа за определяне на най-обсъжданите теми. Въпреки това, алгоритмите на Facebook виждат повече. Подобно на базата на агрегираните анонимни данни, функционираща за таргетирането на рекламата, Facebook може да определи кои статии най-често се обсъждат между потребителите, без да се нарушава конфиденциалността.

Според предположенията, новата функция ще пренасочва потребителите посредством връзка (линк) към външни новинарски ресурси, а така също ще се използва и опцията за хаштагване. В официалния анонс се казва следното: „Хаштаговете – това е само първата стъпка, която ще помогне на хората да научат какво казват другите по определена тема и ще имат възможност да участват в публичното обсъждане. Ние ще добавяме нови функции в близките седмици и месеци“.

Необходимостта от проявата на активност по отношение на избора на различни източници на новини и абонаментни канали – това е доста трудна задача, която изглежда малко прекалена за средния потребител на Facebook. Въпреки това, тази функция може и да намери своята аудитория сред активните потребители на интернет.

Редовете на кода, отнасящи се до rssfeeds наскоро започнаха да се появяват в API Facebook. Свързването на RSS-емисията с потребителското ID представлява схема, която обхваща такива аспекти, като заглавие, адрес и времето на актуализацията. Всяка RSS емисия ще има своето собствено позициониране и абонати. Не е ясно обаче дали този код е свързан с новата функционалност.

Facebook е избрала най-подходящото време за стартирането на инструмента за четене на новини: две седмици преди Google да закрие Google Reader завинаги. Нейното пускане е насрочено за 20 юни, като Facebook ще даде на потребителите си достатъчно време за да мигрират към нейната платформа.

Всички потенциални читатели на новини ще оценят услугата, тъй като социалната мрежа Facebook се стреми максимално да свързва хората помежду им с неща и информация, която вълнува обществото, а новините – това е нещо, което определено вълнува хората.

Освен това, успешното пускане може драстично да увеличи времето, прекарано от потребителите във Facebook, допълвайки мрежата с полезна информация, която интересува хората и ще открие нови рекламни възможности около текущите събития, а най-важното е, че подобни функции ще ни направят по-информирани граждани на Земята.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари