fbpx
1.7 C
София

Facebook скрива списъка с приятели на потребителите в Афганистан от съображения за сигурност

Най-четени

Ръководителите на политиките за сигурност на Facebook заявиха, че компанията въвежда мерки за сигурност за потребителите в Афганистан, включително и автоматично скриване на списъка с приятели и добавяне на инструмент за бързо заключване на потребителските акаунти. Натаниел Глейхер, ръководител на отдела за сигурност на социалната мрежа, написа в публикация в „Туитър“, че Facebook e направила промените въз основа на обратна връзка, която е получила от активисти, журналисти и различни организации за защита на правата на гражданите.

Тъй като талибаните поеха контрола над страната през изминалата седмица, различни активисти, общественици и неправителствени граждански организации намериха редица начини за публикуване на своите призиви, послания и разкази от ситуацията в страната в социалните мрежи. Достъпът да талибаните до редица платформи пък беше ограничен, като сред рестриктиращите платформи се нареждат YouTube и Facebook. NBC News съобщи в петък, че хората в Афганистан, страхуващи се от талибаните, изтриват своите акаунти и всякаква лична информация от социалните мрежи – всички снимки, телефонни номера, адреси, биографична информация и прочее, която би могла да идентифицира евентуална връзка със западните страни, бившето афганистанско правителство или афганистанската армия.

Хората в Афганистан вече ще имат достъп с инструмент с едно кликване, който ще заключва акаунтите им във Facebook.

„Когато профилът им е заключен, хората, които не са техни приятели, няма да могат да изтеглят или споделят никакви снимки от потребителския профил или да виждат публикации в хронологията им“, обяснява Глейхер

Той също така премахна и възможността потребителите да могат да преглеждат и търсят в списъка с приятели за акаунтите на хората от Афганистан, като целта на това е да бъдат предпазени гражданите от евентуално идентифициране и преследване в социалните мрежи, или застрашаване на личния им социален кръг, или шпионаж.

В социалната мрежа Instagram, която се ръководи от Facebook, Глейхер също съобщи, че ще бъдат добавени изскачащи прозорци, които включват стъпки за защита на потребителските акаунти. Той също така призова хората с приятели или семейства в Афганистан да затегнат собствените си настройки за видимост на публикациите и друга лична информация.

Глейхер от своя страна добавя, че социалната мрежа вече е създала и т.нар. „център за специални операции“, който по неговите думи ще се грижи за: „реагиране на нови заплахи, още с появата им, както и противодействие на разпространението на насилие и насилнически методи на управление на страната“. Компанията дава безусловни индикации, че наблюдавала внимателно ситуацията, а както казва Глейхер, „ще предприема необходимите мерки за защита на хората в реално време“.

Социалните мрежи в действителност имат немалка роля и върху ситуации като настоящата – както в световното отразяване на ситуацията, така и на местно ниво – те могат да свързват (или предотвратят, както в случая) свързването на новото насилническо управление на Афганистан с гражданите, техния социален кръг и личен живот, а също така и да свързват самите талибани.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини