fbpx
2.1 C
София

Facebook сменя името си на Meta

Компанията обяви ребрандирането по време на Facebook Connect

Най-четени

Тази вечер в рамките на събитието Connect, Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг разкри, че новото име на компанията ще бъде Meta. Става въпрос не за името на социалната мрежа, което остава Facebook, а за наименованието на самата компания, която отдавна има редица други разработки, в това число Oculus, Instagram и Whatsapp. Те също остават непроменени.

Meta ще е името, под което се обединяват всички начинания до момента и според някои е опит на Facebook да се отърси от негативното влияние, което има социалната мрежа над останалите бизнеси, които компанията се опитва да развива.

На практика нищо освен името не се променя. Всички звена ще работят както и до сега.

Зукърбърг притежава акаунт в Twitter @meta (чиито туитове са скрити към момента на публикуване на този материал) и meta.com, който сега пренасочва към страница за добре дошли във Facebook,

Сайтът преди това беше пренасочен към meta.org – инструмент за откриване на биомедицински изследвания, който беше проект на Научната инициатива на Чан Зукърбърг. Това е част от фондацията, която Зукърбърг основава заедно със съпругата си лекар Присила Чан през 2015 г.

„Ние сме компания, която изгражда технология за свързване“, каза Зукърбърг. „Заедно най-накрая можем да поставим хората в центъра на нашата технология. И заедно можем да отключим значително по-голяма икономика на създателите. Да отразяваме кои сме и какво се надяваме да изградим“, добави той. Той каза, че името Facebook не обхваща напълно всичко, което компанията прави сега, и все още е тясно свързана с един продукт. „Но с течение на времето се надявам, че ще бъдем разглеждани като компания с метавселена.“

Ребрандирането е част от усилията на Facebook да се отърси от това да бъде известна просто като компания за социални мрежи и да се съсредоточи върху плановете на Зукърбърг за изграждането на метавселената. През юли той каза пред The ​​Verge, че през следващите няколко години Facebook „ефективно ще премине от хората, които ни виждат предимно като компания за социални мрежи, към компания за метавселена“.

Зукърбърг написа в публикация в блога си, че корпоративната структура на компанията няма да се промени, но това как тя отчита финансовите резултати ще се промени.

„Започвайки с нашите резултати за четвъртото тримесечие на 2021 г., планираме да докладваме за два оперативни сегмента: Family of Apps и Reality Labs“, обясни той. „Също така възнамеряваме да започнем да търгуваме с новия борсов индекс, който сме запазили, MVRS, на 1 декември. Днешното съобщение не засяга начина, по който използваме или споделяме данни.“

Facebook беше под интензивен контрол през последните няколко седмици, след като разкритията, базирани на вътрешни документи, предоставени на Wall Street Journal от Франсис Хауген, показаха, наред с други неща, че платформата на Facebook на Instagram се е превърнала в токсично място за тийнейджъри, особено за момичета. А антитръстовите регулатори настояват компанията да бъде разбита, тъй като общественото доверие в платформата на социалните медии намалява.

В понеделник множество новинарски издания публикуваха допълнителни подробности за вътрешните документи, разкрити на Комисията за ценни книжа и борси и предоставени на Конгреса в редактирана форма

Те показаха дълбоката загриженост сред изследователите на Facebook, че неговата потребителска база застарява и платформата губи просъствието си сред по-младото поколение. Документите също така показват, че Facebook има многостепенна система за определяне на приоритети кои държави ще получат засилена защита около изборите.

Ранните спекулации се фокусираха върху промяна, подобна на ребрандирането на Google от 2015 г., когато обяви, че ще стане една от няколкото компании под чадъра на по-голяма холдингова компания, наречена Alphabet. За Facebook оригиналното „синьо“ приложение ще се присъедини към Instagram, WhatsApp и Oculus под компания майка.

Промяната обаче най-монго ще засегне Oculus. Техническият директор Андрю Босуърт обяви, че Meta постепенно ще замени марката Oculus. Продуктовата линия Oculus Quest ще се превърне в линията Meta Quest, а приложението Oculus ще се нарича Meta Quest App. Тези промени ще започнат да влизат в сила в началото на 2022 г., каза Босуърт.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини