Наскоро Facebook обявиха важна промяна, засягаща шлемовете за виртуална реалност Oculus Rift и Quest. Техните потребители ще могат да се вписват в тях единствено с акаунтите си от социалната мрежа.

Промяната влиза в сила за нови потребители още от следващия месец. Настоящите собственици на устройствата ще трябва да свържат акаунтите си от Oculus и Facebook. Условията за тези, които използват шлемовете без да се вписват в регистрациите си не са засегнати от промените, предава Би Би Си. От 2023 всички потребители на Rift и Quest ще трябва да използват единствено Facebook регистрациите си за вписване в шлемовете.

Анонсираните нововъведения породиха сериозни брожения сред Oculus общността в социалните мрежи, където несъгласните с решението на Facebook изразяват гнева си от ситуацията. В Германия обаче не са само обикновените потребители, които изразиха своето негодувание. Това направиха и от регулатора по опазване на личните данни, Хамбургският комисар по защита на данните и свободата н информацията.

„Задължението за създаването на Facebook акаунт за използването на устройството на Oculus е извънредно проблематично от юридическа гледна точка, най-малкото за тези, които вече са си закупили устройството „, пишат от организацията, цитирани от ArsTechnica. „Дали това се отнася и за новите потребители определено подлежи на дискусия. Това важи до голяма степен от вида на договора, с който ние не разполагаме“.

Групата се позовава на т.нар. „забрана за сливане“, секция от Европейския регламент за защита на личните данни на Европейския съюз (GDPR). Според това условие се забранява обвързването на една страна на договора (например политиките за използване на устройство на Oculus) със споделянето на специфични лични данни (като например информацията от личния Facebook профил на потребителя), обяснява медията.

Както от офиса на комисаря по защита на данните, така и от друга организация – Bundeskartellamt, която следи за спазването на правилата за честна конкуренция, заявяват, че към настоящия момент не са се свързали с Facebook, за да обсъдят проблема. Това обаче вероятно ще се случи, вземайки предвид факта, че последните вече са влизали в спор със социалната мрежа по отношение на сливането на информацията от различни източници, като тази от WhatsApp и Instagram, без изричното съгласие на потребителите.

Facebook, от своя страна, вземат доста остро решение да прекратят временно продажбата на Oculus Rift и Quest за територията на Германия.

„Ние временно прекратяваме продажбата на Oculus устройствата за потребителите в Германия“, пишат в кратко съобщение на сайта на Oculus Facebook. „Ще продължим да поддържаме потребители, които вече притежават такова устройства и очакваме да подновим отново продажбите в Германия скоро“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари