Facebook спря „десетки хиляди“ приложения, заподозрени в източване на информация

3
689
Facebook CEO Mark Zuckerberg delivers the opening keynote introducing new Facebook, Messenger, WhatsApp, and Instagram privacy features at the Facebook F8 Conference at McEnery Convention Center in San Jose, California on April 30, 2019. - Got a crush on another Facebook user? The social network will help you connect, as part of a revamp unveiled Tuesday that aims to foster real-world relationships and make the platform a more intimate place for small groups of friends. (Photo by Amy Osborne / AFP) (Photo credit should read AMY OSBORNE/AFP/Getty Images)

От Facebook заявиха в публикация, че са спрели десетки хиляди приложения от около 400 разработчици. Това е част от разследване след скандала с Cambridge Analytica.

От март 2018, Facebook започва да разглежда приложенията, които имат достъп до информацията на потребителите. Целта е да се открие дали има и други приложения, които ползват неправомерно информация за милионите потребители на социалната мрежа.

Това е нормално, предвид какви последствия имаше. Марк Зукърбърг бе изслушван от конгреса, а компанията все още се бори да възстанови репутацията си.

Много от „ударените“ приложения са източвали информация от профилите на Facebook потребители. Други са показвали публично информация, без да защитят самоличността на хората. Като цяло нарушенията на правилата на платформата са масови.

От компанията са категорични, че не са открити други случаи на злоупотреба с потребителска информация, освен тези, които са обявени публично.

Става ясно, че проверката на приложения ще продължи и към момента са прегледани милиони. Точни цифри не са споделени, но става ясно, че няколко приложения са напълно баннати от платформата, а срещу други са заведени дела, предават от Seattle Times и TechCrunch.

Как оценявате усилията на Facebook да поправи кашата, която бе забъркана от самите тях? Ще дойде ли някога ден, в който името на компанията, няма да бъде свързвано с проблеми с поверителността на хората?

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
КалБуук
КалБуук

Хаха, спрели приложенията, пък забравили за себе си. Преди година исках да си закрия профила и да си изтрия информацията. Не може, а можеше по времето на скандала с Cambridge Analytica. Може само да „прекратиш използването“ си със „задължителна“ опция, ако си решил по-късно да си възстановиш достъпа. Със същата парола. Смех. Уеб плъгините на Facebook и другите СМ са още по-опасни, защото записват и изпращат историята и да не сте се логнали (или след като се логнете в тях по-късно). А всъщност, каква е основната мисия на SaaS и PaaS бизнеса на Facebook върху IaaS сървърите на AWS, а… Виж още »

Хаха
Хаха

Езвънземни баце!!11!1!1!1

U4en
U4en

а сурат тефтера кога?