fbpx
20.3 C
София

Facebook съди регистратор на домейни за продажба на измамни уеб адреси

Най-четени

Facebook съди популярния регистратор на домейн имена базиран в Аризона Namecheap и неговата прокси услуга Whoisguard, която позволява на хората да регистрират домейн имена, които „заблуждават потребителите, като симулират, че са притежание на Facebook или са свързани с Facebook приложения“, заяви компанията в публикация в блога си в четвъртък тази седмица.

Whoisguard е регистрирала 45 домейн имена, сред които: instagrambusinesshelp.com, facebo0k-login.com и whatsappdownload.site – които нарушават търговските марки на Facebook, според публикацията на Christen Dubois, директор на Facebook и асоцииран съветник в спора.

Фалшивите домейни са използвани за фишинг атаки

„Ние редовно сканираме за имена на домейни и приложения, които нарушават нашите търговски марки, за да предпазим хората от злоупотреби. Изпратихме известия до Whoisguard в интервала между октомври 2018 г. и февруари 2020 г. и въпреки задължението им да предоставят информация за тези нарушаващи търговския закон домейн имена, те отказаха каквото и да било сътрудничество.“, казва Dubois.

Говорителят на Namecheap заяви в изявление по имейл да технологичния портал The Verge, който отрази ситуацията, че компанията приема обвиненията за измама и злоупотреба „изключително сериозно“ и разследва домейн адресите и преразглежда кореспонденцията си с Facebook. В случаите на нарушаване на нечия търговска марка, от компанията съветват жалбоподателите да следват стандартния протокол и обявения канален ред, казва Дерек Мусо, ръководител на отдела за връзки с обществеността и комуникации в Namecheap.

„Извън посочения протокол винаги е необходима законна съдебна заповед за предоставяне на информация за нашите частни клиенти. Тъй като Facebook не са разполагали с такава, когато са отправяли исканията си, съответно те са останали без уважение. Компанията може да има желание да нахлува в личния живот на своите клиенти, но уви ще ѝ се наложи да го прави само чрез собствената си платформа. В този случай изглежда, че те искат от други частни компании да правят същото със собствените си клиенти. Това е само поредната атака срещу неприкосновеността на личния живот и надлежен процес по създаването на свръхсилни технологични компании, от които услуги като WhoisGuard целят да защитят крайните потребители и поверителността на милиони души всеки ден.“, се казва в рязко изказаното прес съобщение.

Фалшивите домейн имена често се използват с цел фишинг атаки, за да подмамят потребителите да мислят, че сайтът е свързан с легитимна компания. Хората невинаги се заглеждат в URL адресите, които посещават, а понякога дори и да го правят, не винаги могат да забележат малката разлика в адреса, когато той почти досущ имитира оригиналния. Наскоро разбрахме и за фишинг атаки със замяна на символи от един език на друг, с цел максимална убедителност на злонамерения портал.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини