9.5 C
София

Facebook създава център за климатична информация след пожарите в Калифорния

Най-четени

Facebook даде старт на център за научна информация за климата. Целта е да се популяризира информация от авторитетни източници за климатичните промени и последствията от пожарите в САЩ. Ходът е в следствие на масови критики, че платформата е позволила масовото разпространение на фалшива информация по въпроса.

Първо ще е наличен за потребители от САЩ, Великобритания, Германия и Франция, а постепенно и за други страни

Читателите ще могат да получат достъп до ресурси, подкрепени с факти, от водещи климатични организации. Ще се дават и насоки какво хората могат да направят в ежедневието си, за да се борят с климатичните промени.

Въпреки центърът, FB ще продължи да позволява подвеждаща информация за климатичните промени да бъде публикувана и промотирана от политици

Също така, определени статии с мнения ще бъдат изключвани от нормалните процеси по проверка на фактите.

„Никоя социална мрежа не е опитвала да направи обратното. Поради простата причина, че политическите речи винаги се характеризират с преувеличение, употреба на избрани статистици, преувеличени твърдения за ценностите на едни кандидати и слабостите на други.“, обяснява Сър Ник Клег, бивш вицепремиер и ръководител на глобалната политика на Facebook, цитиран от SkyNews.

Проектът е много подобен на информационните центрове, които компанията създаде за COVID-19 и изборите в САЩ. Теми, които компанията определи като често създаващи повод за дезинформация.

Центърът съвпада и с визията на компанията, че до края на годината глобалните ѝ операции ще имат нетна нулева емисия на въглерод и ще използват само възобновяема енергия. Крайната цел е към 2030 година, веригата за доставки на компанията също да има нулеви емисии на въглерод.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини