Facebook с боен план срещу фалшивите новини за коронавируса

2
506

Facebook ще работи активно за премахването на фалшиви твърдения и теории на конспирацията свързани с новия коронавирус. Пример за такова съдържание е твърдението, че пиенето на белина помага срещу вируса.

Ще се използва съдействието на световни здравни организации и местни органи по здравеопазването, за да се отбелязва съдържанието, което може да навреди на хората.

Изследователи и журналисти документират все повече случаи на дезинформация за коронавируса – от фалшиви теории за произхода му до опасни форми на лечение.

  • Където е възможно потребителите ще получават предупреждение при споделяне на невярна информация
  • Ще бъдат ограничени или блокирани хаштагове в Instagram, които се използват за разпространението на фалшива информация.
  • Ще се появяват все повече прозорци и секции на страниците във Фейсбук, които да насочват потребителите към легитимна информация.

„Когато хората търсят информация за коронавируса във Фейсбук или натиснат върху свързан с него хаштаг, ще показваме полезна и вярна информация“, казват от Фейсбук, цитирани от The Japan Times.

Компанията влиза в партньорство с Училището за обществено здраве на Харвардския университет и Националният университет на Tsing Hua в Тайван. Ще им предоставя обобщени и анонимни данни за мобилността, както и карти за плътност на населението с висока разделителна способност. Това ще послужи за усъвършенстването на техните модели за прогнозиране. Възможно е в партньорството да се включат и други академични организации.

Фейсбук предупреждава, че не всички стъпки са изпълнени докрай и въвеждането на целия пакет от мерки ще отнеме време

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари