Социалната мрежа Facebook за първи път открито се противопостави на новия германски законопроект, предвиждащ глоби за социалните мрежи в размер до 50 милиона евро за забавяне при премахването на оскърбителни постове, призиви към насилие и фалшивите новини.

Правителството на Германия представи законопроект, задължаващ ръководството на социалните мрежи да премахват оскърбителните постове и призиви към насилие, в рамките на 24 часа, а при по-сложни случаи, срокът е 7 дни, в рамките на които публикациите трябва да бъдат премахнати. При отказ за изпълнението на тези правила, а това се отнася преди всички за големите интернет-концерни, ще се начисляват многократни глоби в размер до €50 милиона.

Facebook от своя страна каза, че законопроектът „не е подходящ“ за борба с разпалването на омраза в интернет и за спирането на фалшивите новини. Заявлението на Facebook бе публикувано от германското издание WirtschaftsWoche. Досега социалната мрежа никога не е встъпвала в дебати относно спорен законопроект.

Правовата държава не бива и не може да прехвърля собствените си пропуски и отговорности върху частните компании“ – съобщи Facebook. Социалната мрежа иска намирането на европейско решение на проблема и предупреждава за възникването на „национални инициативи“.

Facebook се опасява и от финансовата страна на въпроса и счита, че размерът на глобата не съответства на провинението.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари