Facebook с обвинения, че не сътрудничи в проучването за поверителност в Калифорния

0
162

Главният прокурор на Калифорния Хавиер Бесара заяви в сряда, че Facebook Не е съдействал в държавното разследване на поверителността и бизнес практиките на социалната мрежа, което подтиква службата му да предприеме съдебни действия срещу компанията.

Този ход илюстрира как напрежението между правителството и най-голямата социална мрежа в света се засилва на фона на обвиненията, че не успява да защити личния живот на своите близо 2,5 милиарда потребителите. Това е първият път, когато Бесара публично признава, че държавата разследва Фейсбук.

Бесара заяви на пресконференция, че от пролетта на 2018 г. държавата проучва твърдения, че Facebook нарушава закона на Калифорния и обвини, че компанията мами потребителите си и погрешно представя своите практики за поверителност.

Разследването започна след разкрития, че британските политически консултанти Cambridge Analytica са събрали данните на Facebook на 87 милиона потребители без тяхното разрешение, като основната дейност на компанията беше разработване на забавни игри и тестове във Facebook.

„Това са сериозни обвинения. Като вземете предвид личната информация, която всички ние предоставяме на Facebook всеки ден. Социалната мрежа знае някои от най-съкровените подробности от нашия живот“, каза Бесара по време на пресконференцията.

В петиция, подадена във Върховния съд в Сан Франциско, главният адвокат твърди, че Facebook е отказал да се съобрази с призовка и искания за документи, включително кореспонденция, като имейли и текстови съобщения, включващи ръководители на Facebook.

Над 18 държавата искаше помощ от компанията да сътрудничи и да предаде десетки документи, но Facebook не предоставиха отговор на запитването или отказаха да представят материалите, според съдебната документация.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари