В началото на този месец, неизвестна страна публикува в даркуеб пространството над половин милиард записи на потребители на Facebook. Според човека, съобщил за появата на данните, част от тях са набавени чрез използването на слабост в платформата на социалната мрежа. От Facebook определиха изтичането на информацията, като „стара новина“, навличайки си не само критиката на мнозина, но и вниманието европейските власти. Освен това, Facebook заявиха, че не става дума за използване на уязвимост или „хакване“ – нещо, което може да им създаде сериозни проблеми, а чрез т.нар. „уеб-скрейпинг“ – метод на автоматизирано извличане (обикновено чрез специална програма) на данни от уебсайт. Историята има продължение, като изтекъл в Мрежата вътрешен имейл от мениджмънта на Facebook разкрива, че те са се опитали да официализират неглежирането на подобен род проблеми, като по този начин се спасят от поемането на всякаква отговорност – материална или не.

ZDNet предава (чрез нидерландска медия) за изтекъл имейл от Facebook, в който се разкрива план на компанията да минимизира всякакви потенциални щети, които могат да имат подобни инциденти за тях. Нидерландски журналист изпратил до Facebook писмо с питане за изтичането на информация. В отговора към журналиста, Facebook обаче му пратили имейл, който той въобще не трябвало да получава. В отговора, изпратен до журналиста се описвала дългосрочната стратегия, която Facebook имат по отношение на това подобни инциденти да не се случват в бъдеще.

„Вземайки предвид това, че отразяването от страна на пресата ще продължи да затихва, ние не възнамеряваме да правим допълнителни изявления по въпроса. В дългосрочен план, ние очакваме да се случват повече скрейпинг инциденти и смятам, че е важно да назовем това, като широк проблем на цялата индустрия и да внесем успокоение с факта, че подобна активност ще се случва в бъдеще често’, пише в писмото. В текста се допълва, че в следващите седмици ще бъде осигурена по-голяма прозрачност около това какво прави компанията по въпроса. „Макар и това да налага отразяването на значителен брой подобни активности, ние се надяваме, че това ще помогне за нормализирането на факта, че тази дейност е постоянна и ще избегнем критиката, че не сме прозрачни за тези конкретни инциденти“.

По-рано стана ясно, че Facebook нямат намерение да уведомяват засегнатите от инцидента потребители – практика, която следват компаниите, които са станали жертви на хакерски атаки, застрашили данните на потребителите им.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари