Изминаха около две седмици, откакто The Wall Street Journal съобщи за пагубния ефект на социалната мрежа Instagram на Facebook върху психиката на тийнейджърите, особено на подрастващите момичета. Сега вицепрезидентът и ръководител на изследванията във Facebook, Pratiti Raychoudhury, заяви, че журналистите са изтълкували погрешно резултатите от вътрешните изследвания, които са пристигнали до тях.

Нека припомним, че в средата на месеца The Wall Street Journal пусна материал, базиран на данни от собствено проучване на Facebook. В него се казва, че Instagram има пагубен ефект върху психиката на тийнейджърите. Изданието твърди, че Facebook е добре запознат с вредата, която продуктите му причиняват на тийнейджърите, и че компанията ‘полага минимални усилия за справяне с тези проблеми и публично омаловажава тяхното значение‘.

Facebook уклончиво коментира данните от изследванията, на резултатите от които разчитат журналистите, но тази седмица ръководителят на отдела за сигурност на Facebook Антигон Дейвис (Antigone Davis) трябва да отговори на въпросите на Комисията за защита на потребителите в Сената на САЩ. В същото време, Raychoudhury посочва предстоящото събитие като основна причина за собствената си публикация.

В нея се игнорират много от притесненията, повдигнати от репортерите, включително и твърденията на подрастващите за пристрастяване към Instagram. Вместо това, тя е насочена върху обезценяване на собствените им изследвания. Повечето от острите изказвания на WSJ са насочени върху проучването, в което са участвали само 40 души, казва тя. Отбелязва се, че по всички стандарти такава извадка е пренебрежимо малка, с оглед на това, че платформата е с повече от милиард потребители. Raychoudhury отбеляза, че това малко проучване „е предназначено за провеждане на вътрешни беседи относно негативното възприятие на Instagram от тийнейджърите“.

Raychoudhury също не е съгласна и с констатациите на WSJ относно негативното въздействие на Instagram върху възприятието на тийнейджърките за външния им вид. Тя отбеляза, че проблемът с възприемането на собствения им външен вид е само 1 от 12 проблема, които Instagram може да изостри при момичетата.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари