Facebook тества нови механизми за борба със сексуалното насилие над деца

2
143

Facebook тества нови инструменти, насочени към ограничаването на търсенето на снимки и видеоклипове, които съдържат сексуално насилие над деца и предотвратяване на споделянето на такова съдържание.

„Използването на нашите приложения с цел нанасяне на вреда на деца, е отвратително и неприемливо“, заяви Антигона Дейвис, която контролира глобалните усилия за безопасност на Facebook.

Този ход идва, тъй като социалната мрежа е изправен пред все по-голям натиск за борба с този проблем на фона на плановете си да разреши криптиране по подразбиране за съобщения във Facebook Messenger и притежаваната от Facebook социална мрежа за споделяне на снимки Instagram. Шифроването от край до край би означавало, че с изключение на подателя и получателя, съобщенията не биха могли да бъдат преглеждани от никого, включително Facebook и служители на правоприлагащите органи. Защитниците на безопасността на децата изразиха опасения, че плановете за криптиране на Facebook могат да затруднят репресиите срещу сексуалните насилници.

Първият инструмент, който Facebook тества, е изскачащо известие, което се появява, ако потребителите търсят понятие, свързано със сексуално насилие над деца. Известието ще попита потребителите дали искат да продължат и включва връзка към информация от организации за ограничаване на сексуалното насилие над деца. В известието ще се казва още, че сексуалното насилие над деца е незаконно и че преглеждането на такова съдържание може да доведе до наказателни последствия, в това число и затвор.

Миналата година Facebook заяви, че анализира съдържание свързано със сексуално насилие над деца, докладвано от Националния център за изчезнали и експлоатирани деца. Компанията установи, че повече от 90% от съдържанието, свързано със сексуално насилие над деца, е същото с това, което е отчетено по-рано – това ще рече, че съдържанието не е нараснало. Отчетеното съдържание е съставено от шест видеоклипа, които съставляват повече от половината записано съдържание, свързано със сексуално насилие над деца, докладвано през октомври и ноември 2020 г.

„Фактът, че само няколко видеоклипа дадоха началото на много доклади, предполага  по-доброто разбиране на намерението ни да помогнем за предотвратяването на насилието“, написа Дейвис в публикация в блога. Компанията е провела и друг анализ, който показва, че някои потребители споделят свързано с насилие над деца съдържание поради възмущение или „лошо чувство за хумор“.

Вторият инструмент, който Facebook заяви, че тества, е сигнал, който ще информира потребителите, ако се опитат да споделят тези вредни изображения. Предупреждението за безопасност казва на потребителите, че ако споделят този тип съдържание отново, акаунтът им може да бъде деактивиран. Компанията заяви, че използва този инструмент, за да помогне за идентифициране на „поведенчески сигнали“ на потребители.

Facebook също актуализира своите политики за безопасност на децата и инструменти за отчитане. Гигантът в социалните медии заяви, че ще свали профили във Facebook, страници, групи и акаунти в Instagram „, които са посветени на споделяне на иначе невинни изображения на деца с надписи, хаштагове или коментари, съдържащи неподходящи признаци на сексуално насилие или коментари за децата, изобразени на снимките. “ Потребителите на Facebook, които съобщават за съдържание, също ще видят опция за уведомяване на социалната мрежа, че снимката или видеоклипът „включват детско насилие“, което позволява на компанията да ги приоритизира за преглед.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари