Facebook увеличава достъпността на данните, които събира за потребителите

3
700

Най-голямата социална мрежа в света, Facebook, увеличава достъпността до информацията, която събира за своите потребители и предоставя нови възможности за проверка и изтегляне на събраните данни чрез инструмента Download your Information from Facebook. Същите промени влизат и за социалната мрежа за споделяне на снимки Instagram, която е собственост на компанията майка Facebook.

Информацията идва от официална публикация в блога за обновления на компанията, в която се казва следното:

През последните години разработихме набор от инструменти, които позволяват на хората лесно да преглеждат и изтеглят данни за това как са използвали нашите услуги, включително и да изтеглят цялата информация от своите акаунти във Facebook и Instagram. Днес ние добавяме повече възможности към тези инструменти и искаме да покажем колко голяма роля играе потребителската неприкосновеност в нашите услуги.

Изтеглянето на Вашата информация вече ще включва повече информация за съдържанието, с което взаимодействате в нашите услуги, която използваме, за да препоръчаме това, което виждате в News Feed, раздела за новини и разделите за гледане на Facebook. Разбирането на видовете съдържание, с които хората взаимодействат е важна част от работата ни. Например, ако някой сподели статия за футболен отбор, която някой от вашите приятели е публикувал, може да ви покажем друго съдържание, свързано с футбола. Заключваме, че човекът се интересува от футбол, защото е ангажиран със статията на своя приятел.

За нас е важно да продължим да работим по-прозрачно по отношение на данните. Така че ние ще продължим да обясняваме ролята, която играят данните в нашите услуги и ще актуализираме инструментите си, когато можем, тъй като глобалните дискусии по тази важна тема не трябва да спират, за да сме сигурни, че хората могат да продължат да имат достъп до своите данни по неприкосновен начин.

В информационното съобщение още се казва, че решението е в съответствие с позициите и активността на много защитници и радетели на потребителската неприкосновеност – от политици до международни регулатори като ЕС със закона GDPR, приет през 2018 г. и Калифорнийския закон за поверителността на потребителите (CCPA), който влезе в сила по-рано тази година.

От информацията става ясно, че изтегляната информация през инструмента в профила вече ще съдържа допълнителни данни за взаимодействията на потребителя във Facebook и Instagram. Докато потребителите сърфират в приложенията и уеб сайтовете, те постоянно събират някакви данни за тях, за да подобрят потребителското изживяване. От компанията казват, че събираната информация се използва основно с цел показване на повече публикации, отговарящи на предпочитанията на потребителите и показване на таргетирана реклама и акцентират на това, че никога потребителите нямат едно и също преживяване, когато използват услугите и приложенията на Facebook.

 

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари