Facebook „чете“ личната кореспонденция на потребителите

0
26

В САЩ социалната мрежа Facebook използва алгоритми за автоматизирано сканиране на чатовете и друга лична информация на потребителите. По този начин ресурсът се опитва да идентифицира евентуални престъпления. Ако системата засече опасни словосъчетания в кореспонденцията, тя отбелязва профила и съобщава за него на специален служител на Facebook. Той оценява степента на опасност и ако е необходимо, предава информацията на полицията.

„За да не бъдем изправени пред ситуация, в която наши служители трябва да четат чужда кореспонденция, ние използваме система с много нисък процент фалшиви тревоги“, отбелязват от Facebook. Директорът по сигурността в социалната мрежа Джо Съливан твърди, че програмистите на компанията са успели да създадат достатъчно точна система, която да не подлага на проверка кореспонденцията на потребители, които не нарушават закона.

Според представителя на Facebook, системата за сканиране се фокусира върху разговорите между потребители с „бедни“ връзки. Например, ако двама потребители не са приятели или едва наскоро са станали такива, ако при това те нямат общи познати, а останалите приятели в списъка им общуват с потребителите и помежду си крайно рядко, както и ако двама потребители имат голяма разлика във възрастта, въпросната връзка ще представлява интерес за алгоритъма.

Като пример се посочва случай, когато през месец март тази година системата е обърнала вниманието на служителите на Facebook върху кореспонденция между 30-годишен мъж и момиче на 13 години. В разменяните между двамата съобщения редовно фигурирала думата „секс“. От кореспонденцията станало ясно, че мъжът планирал на следващия ден да се срещне с момичето близо до училището, което то посещавало. Служител на Facebook незабавно информирал за това правоохранителните органи, в резултат на което мъжът бил арестуван само след ден.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари