fbpx
3.8 C
София

Facebook ще въведе криптиране от край до край за Messenger, въпреки политиците

Най-четени

Facebook продължава да развива идеята си за криптиране в Messenger от край до край (E2E). Това става противно на призивите на различни правителства. Те смятат, че това ще помогне на престъпниците да комуникират без притеснение.

От Ройтерс разбираме, че в момента се провежда разширен тест на функционалността. Ще бъде описани различни мерки за безопасност, включително за получатели на нежелано съдържание.

Миналият месец, политици от Обединеното кралство и САЩ заявиха, че криптирането ще попречи на залавянето на терористи и хора, които малтретират деца.

Работата е там, че Facebook трябва да изкара Messenger на едно ниво с други платформи за размяна на съобщения по отношение на защитата – WhatsApp, Signal, Telegram и прочие.

Шефът на поверителността на съобщенията във Facebook Jay Sullivan и други директори, подкрепени от технологични експерти и групи за граждански права, ще продължат да работят върху промяната.

Плановете на Sullivan са да насочи вниманието към вече съществуваща опция за E2E криптиране в Messenger

Ако повече хора започнат да я използват, компанията ще има нужната информация, за да създаде допълнителни мерки за сигурност. Така преходът към криптиране по подразбиране ще е по-гладък.

Всеки потребител може да включи опцията за даден контакт чрез няколко натискания. Тя се казва “Go to Secret Conversation” и се намира в допълнителните опции към всеки чат.

Друга стъпка, която ще се предприеме е да се обмисли забраната за използване на самостоятелни Messenger акаунти. Тоест такива, които не са свързани с Facebook профил. Повечето престъпници избират да използват такива профили.

Задължителната връзка към Facebook може да намали поверителността на определена група от хора. Тя обаче ще позволи на компанията да има нуждата информация – да блокира проблемни акаунти и да сигнализира за евентуални престъпления.

Други мерки за безопасност включват изпращане на напомняне към потребителите да докладват нежелани контакти. Когато някой докладва такова нещо, той ще може да прикачи текста на комуникацията, за да бъдат взети мерки от страна на Facebook и полицията.

Facebook ще отправя и повече предупреждения към потребители, които получават заявки за контакт от хора, с които нямат общи приятели. Както и от хора, чиито съобщения и покани за приятелство биват отхвърляни съмнително често.

Най-накрая имаме повече информация за многократно заявеното намерение от страна на Facebook. До сега се говореше за улесняване докладването на нередности и преход към криптиране на съобщенията, но без детайли.

За или против пълното криптиране на комуникацията в различни платформи сте?

Трябва ли властите да имат свободен достъп до разговорите, ако това ще доведе до разкриването на повече престъпления?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини