Facebook ще използва нов Al за засичане на дезинформация и обидни миймове за COVID-19

2
92

Facebook увеличава изкуствения интелект в социалната си мрежа, за да открива дезинформация свързана с коронавируса и реч на омразата, като с това цели да намали максимално времето за реагиране на обидно съдържание онлайн.

Във вторник най-голямата социална мрежа в света постави няколко нови предизвикателства, пред които ще бъдат изправени Al системите, които предстои да започнат да работят. Сред тях е и бързото откриване на дезинформация или фалшиви новини свързани с COVID-19 или омразни миймове. Подобно на други социални мрежи, Facebook използва колаборация между човешки рецензенти на съдържанието и алгоритми, за да открива съдържание, което нарушава правилата и политиките на социалната мрежа, още преди то да е достигнало до потребителите и те да са го докладвали. Социалната мрежа може да се похвали и с висок процент на случаите, при които засича забранено съдържание още преди потребителя да е успял да го публикува. И въпреки че Al алгоритмите постигат своя напредък, дезинформацията и речта на омразата продължават да битуват във Facebook и в други социални мрежи.

Залозите са големи, защото дезинформацията за COVID – 19, респираторното заболяване, причинена от коронавируса, може да доведе до наистина застрашаващи здравето и / или живота действия. Така например в социалната мрежа често циркулират постове, в които се казва, че биенето на белина би ни дезинфекцирало „отвътре“ и съответно предпазило от заразяване с коронавирус или пък десетки статии, които казват, че носенето на маски е напълно излишно или изобщо не е желателно, са едни от най-отявлените случаи на масова дезинформация от последните години. По същия начин, речта на омразата разпространяваща се в интернет може да подхрани физическото насилие в реалния свят. Такъв например е случая с речта на омразата, свързана с политическия геноцид в Мианмар срещу Рохингия, отновно мюсюлманска група.

Разчитането на Al идва, тъй като пандемията от COVID-19 подтикна Facebook да прехвърли работата си по преглед на съдържанието на по-малък брой служители на пълен работен ден. Социалната мрежа все още разчита на създатели на съдържание, които до голяма степен в момента са един от основните източници на приходи за технологичните компании в дългосрочен план. Екипът за преглед на съдържанието на Facebook дава приоритет на публикации, които биха могли да причинят сериозна вреда, включително и посягате на безопасноктта на децата, самоубийства или самонаранявания.

„Ефективността ни със сигурност е повлияна от това, че по време на CVODI-19, имаме по-малко модератори на съдържание. За съжаление обаче ще допуснем доста грешки при преценката на това дали едно съдържание трябва да бъде изтрито или не, преди да внедрим изкуствения интелект на още по-дълбоко ниво“, каза изпълнителният директор на компанията Марк Зукърбърг.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари