fbpx
21.1 C
София

Facebook ще маркира постове, които заблуждават за климатичните промени

Най-четени

Facebook разширява своята битка за справяне с дезинформацията, като този път се фокусира върху дезинформацията относно изменението на климата, разширявайки обхвата и правомощията на своята Информационен център. В четвъртък компанията заяви, че Центърът вече ще бъде достъпен за потребителите на Facebook в 12 нови държави, които нямаха достъп до него досега: Белгия, Бразилия, Канада, Индия, Индонезия, Ирландия, Мексико, Холандия, Нигерия, Испания, Южна Африка и Тайван.

Facebook за първи път стартира информационния център за научна информация за климата през септември 2020 г. за Франция, Германия, Великобритания и САЩ. Той е проектиран да служи като отделно и специализирано пространство за свързване на потребителите на Facebook с достоверни ресурси от водещи световни климатични организации. Те включват Междуправителствената комисия по изменение на климата, Програмата на ООН за околната среда, Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ, Met Office и около 200 други партньори.

Сега към центъра се добавя нов раздел, който се фокусира върху развенчаването на общи митове за климатичните промени с помощта на експерти от университета Джордж Мейсън, Йейлската програма за комуникация за климатичните промени и университета в Кеймбридж. Експертите са предоставили подробна информация, за да развенчаят често срещани заблуди и митове свързани с климата, като например как температурите се „повишават и падат в естествени цикли“ или как въглеродният диоксид „помага за озеленяването на планетата“.

„Дезинформацията относно изменението на климата предшества интернет, но е силно разпространявана в новия дигитален свят“, казва Антъни Лайзеровиц от Йейлската програма за комуникация за изменението на климата в изявление. Той добави, че се надява новите информационни попълнения да „помогнат за повишаване на обществената осведоменост и разбиране на изменението на климата по целия свят“.

Facebook също заяви в четвъртък, че ще започне да тества маркиране на публикации във Великобритания, което ще бъде правено с постове с фалшиви сведения за изменението на климата и ще насочва хората към Информационния център за наука за климата. Facebook вече добавя подобни етикети към други публикации, за да насочи потребителите към авторитетни източници на информация, включително публикации за COVID-19. В страни, където Информационният център все още не е достъпен, Facebook вместо това ще започне да насочва хората към страницата на Програмата на ООН за околната среда.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини