Facebook ще плаща по $ 10 на засегнатите от реклама

0
30

На 3-ти декември американският окръжен съдия Richard Seeborg предварително одобри предложеното от Facebook споразумение за уреждане на конфликта, засягащ използването на лични данни на потребителите в рекламите в социалната мрежа.

По силата на споразумението, Facebook ще задели 20 милиона долара за изплащане на обезщетения от по $ 10 на всеки потребител, който е недоволен от използването на информация за него в рекламния блок „Sponsored stories“. В допълнение, социалната мрежа трябва да въведе настройка, която да позволява на хората да се откажат от по-нататъшното споменаване за тях в дадена реклама.

Seaborg заяви, че предложеното споразумение е резултат на „сериозни преговори“ между юристите на Facebook и групата на потребителите, подали иска. От самата социална мрежа са доволни от решението на съда.

Изданието CNET отбелязва, че това е вторият опит за разрешаване на проблема. Според първото решение Facebook бе осъдена да заплати 10 млн. долара, но самият Seaborg отмени присъдата. Съдията постанови, че сумата е „извадена от нищото“ и настоя двете страни да обяснят на какъв точно принцип е формирана тя.

Блокът „Sponsored stories“ е вграден в лентата с новините на потребителя и показва кой от неговите приятели е „харесал“ страницата на рекламодателя. Този тип реклама се появи във Facebook през 2011 г.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари