Facebook ще позволи писането на текст със силата на мисълта

0
533

Facebook представи проект на изследователската група Building 8, разработваща интерфейс, позволяващ писането със силата на мисълта. Анонсът бе направен от Реджина Дуган, бивш директор по Управление на перспективните изследователски проекти на Министерството на отбраната в САЩ (DARPA) и бивш ръководител на експерименталната група на Google, ATAP, в рамките на конференцията F8.

Дуган, която оглавява Building 8, заяви, че целта на екипа е да създаде нещо просто, което дава възможност с помощта на мозъка да се дават командите „Да“ и „Не“. По думите й, това може коренно да промени начина, по който хората си взаимодействат c технологиите.

Тя е разказала за „мозъковата мишка за разширена реалност“. Технологията може да се превърне в идеален метод за получаване на директен сигнал от невронната активност, което ще ни избави от необходимостта да използваме устройства за допълнителна реалност за проследяване движенията на ръцете и други части от тялото. Устройството също така може да бъде от полза на пациентите с тежка парализа, действайки като „гласова протеза„.

Дуган отбелязва, че компанията няма да се намесва в мислите на хората. Става дума по-скоро за „декодиране на думите, които вие вече сте решили да произнесете, посредством изпращането им в центъра на мозъка„. Facebook сравнява това със ситуацията, когато човек има много снимки и той решава да сподели с приятели само някои от тях.

Facebook не планира да създава никакви агресивни импланти. „Смятаме, че е най-добре да се започне с оптична визуализация“ — твърди Дуган. Използването на невронна визуализация може да бъде единственият не-инвазивен подход, който ще предава данните за невронната активност на електронните устройства, казва тя. Това може да бъде нещо като шапка, която човек ще носи на главата си. Но технологията все още не съществува, а развитието й ще отнеме години.

Над прототипа във вид на имплантируеми устройства за медицински цели в момента работи екип от повече от 60 учени и инженери от Калифорнийския университет в Сан Франциско, Калифорнийския университет в Бъркли и редица други институции. Този прототип ще се създава в рамките на следващите две години. Дългосрочната цел — да се разработи неинвазивно комерсиално невронно устройство, което ще използва технология за визуализация на мозъка.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за