Facebook ще предоставя криптираните съобщения в WhatsApp на британската полиция

3
318

Facebook ще бъде принудена да предоставя достъп на полицията във Великобритания до криптираните, защитени съобщения на потребителите на чат услугата WhatsApp. Информацията идва от съботен доклад на Bloomberg, който цитира поверителен източник, като задължението на компанията е част от договор на базираните в САЩ технологични компании с британското правителство за оказване на сътрудничество при разследване на тежки престъпления, като тероризъм, убийства и педофилия, каза Bloomberg.

Съгласно договора, който трябва да бъде финализиран през октомври, САЩ и Великобритания, няма да разследват взаимно гражданите на другата страна, като британските фирми също се задължават да осигуряват информация на правителството в САЩ, но въпросната информация няма да може да бъде използвана като доказателство в съда за смъртни присъди, съобщи Bloomberg.

От известно време служителите на реда в двете страни, че криптирането от край до край, което осигуряват повечето чат услуги, осигурява прикритие на престъпниците. Полицията казва, че компаниите трябва да разполагат със „задни врати“ или портали за секретен достъп, които да бъдат вградени в чат системите,за да могат служителите на закона да провеждат ефективно разследвания. Критиците обаче се притесняват от злоупотреби с надзора и казват, че подобни задни врати, ще се използват за атакуване на „неудобни личности“ или злонамерени хакери, които посягат на държавните системи.

Това не е първият такъв закон

През декември 2018 г. Австралия прие закон, който принуждава технологичните компании да помагат на органите на реда при нужда от достъп до шифрованата комуникация на заподозрени престъпници – като това беше първият подобен закон в света, съобщават BBC.

В САЩ много защитници на личната неприкосновеност настояват правителството да направи отворено и прозрачно тайното дело, на което се решават въпросите за разкриване на потребителска информация от Министерството на правосъдието и Facebook. Решението, което действа в момента, от 2018 г. постановява, че ФБР не може да принуждава социалната мрежа да дава достъп до криптирана лична кореспонденция, нито да подслушва телефонни обаждания през Facebook Messenger. Защитниците казват, че решението ще има важно отражение за бъдещите дела за неприкосновеност и защита ан личния живот от държавен надзор.

Можеше да бъде и по-притеснително…

През месец май, технологичните гиганти Apple, Google, Microsoft, WhatsApp и други отхвърлиха предложение на британската разузнавателна агенция GCHQ, което предлага осигуряването на достъп на полицията до лични съобщения, без да бъде нарушавано криптирането от край до край.

По същество, предложението на GCHQ се изразява в това компаниите невидимо да добавят трети участник в нечия лична кореспонденция, която се следи, без да уведомяват другите участници в дискусията, като въпросният може да е разузнавателен агент или следовател. Технологичните компании заявиха, че подобно средство би било сериозна заплаха за киребсигурността и нарушение на правата на човека.

Държавният департамент на САЩ не отговори веднага на искане за коментар за доклада на Bloomberg. Facebook също не са дали коментар.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари