Facebook ще санкционира групи, в които се нарушават правилата на общността

4
193

Facebook предвижда нови санкции за групи, в които потребителите системно публикуват постове, които нарушават стандартите на общността на социалната мрежа. Санкциите предвиждат администраторите и модераторите на политически и социални групи, които нарушават правилата, да трябва да одобряват всеки пост собственоръчно. Този процес ще бъде в сила в рамките на 60 дни от налагането на санкцията и не може да бъде обжалван или отменен. Компанията съобщи за тези промени в събота, като ходът на социалната мрежа е част от по-широките ѝ опити да спре дезинформацията и езика на омразата след ожесточените спорове и дебати в САЩ.

Facebook многократно е правила опити да ограничи разпространението на фалшиви новини и език на омразата в групите, в това число и частните такива, в които публикациите са видими единствено от техните членове. Новите правила на компанията предвиждат, че след изтичане на процеса на ръчно одобрение, ако дадена група продължи да нарушава стандартите на общността, социалната мрежа предвижда и възможност за изтриване на групата.

„Ще започнем да изискваме от администраторите и модераторите на някои политически и социални групи временно в САЩ да одобряват всички постове, ако тяхната група има редица нарушения на стандартите на общността от членовете им – мярка, която предприемаме, за да защитим хората по време на тези безпрецедентни времена, пред които сме изправени“, каза Леонард Лам, представител на Facebook за медиите, който оповести публично приетата мярка.

В действителност, в момента достоверната и навременна информация е едно от най-важните неща, които могат да ни помогнат да реагираме адекватно на коронавирусната пандемия и да координираме действията си в полза на цялата общественост.

Новата политика, обявена по-рано от The Washington Post, идва във време, в което Facebook, Twitter, YouTube и други социални мрежи и платформи с отворен достъп се борят с вълна от дезинформация, породена от необичайно оспорваните президентски избори в САЩ. По-рано тази седмица най-голямата социална мрежа в света изтри огромна група, наречена „Спри кражбата“, която погрешно твърди, че демократите се опитват да ограбят гласовете на републиканския президент Доналд Тръмп. Засега все още не е ясно кой точно стои зад тази група.

Основните новинарски медии обявиха в събота демократа Джо Байдън за победител в президентската надпревара, а Камала Харис е избраният от него вицепрезидент.

1 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари