Facebook ще трябва да плати 650 милиона долара обезщетение на потребители от Илинойс

2
584

В петък федерален съд на САЩ даде окончателно одобрение на споразумението за поверителност с груповите искове срещу Facebook, подадени от жители на Илинойс, САЩ, по силата на което компанията ще трябва да изплати общо 650 милиона щатски долара на 1,6 милиона потребители, участвали в подаването на колективния иск, като съдът постанови, че сумата трябва да бъде заплатена „възможно най-скоро“.

Адвокатът от Чикаго Джей Еделсън e подал съдебен иск срещу Facebook през 2015 г., като твърди, че използването на системата ѝ за разпознаване на лица не е разрешено съгласно Закона за биометричната информация на Илинойс. Искът твърди, че инструментът за предлагане на тагове на Facebook, който сканира лица на снимки на потребителите и предлага предложения за това кой може да е на снимката, съхранява биометрични данни без съгласието на потребителите и в нарушение на законите на Илинойс.

Случаят се превърна в групов иск през 2018 г. През 2019 г. Facebook направи разпознаването на лица изключено по подразбиране. Тримата посочени ищци по делото ще получат по 5000 долара , а останалите в иска ще получат поне по 345 долара, според заповедта на съдия Джеймс Донато от Северния окръг на Калифорния. Донато каза, че споразумението е „забележителен резултат“ и „голяма победа за потребителите в горещо оспорваната област на дигиталната неприкосновеност“.

„Радваме се, че постигнахме споразумение, за да можем да разрешим този въпрос, който в крайна сметка е от най-голям интерес за нашата общност и нашите акционери“, се казва в изявление на Facebook за пресата по повод изгубеното дело.

„Това е голямо събитие“, каза Еделсън в интервю за The Chicago Tribune. „Изпраща доста ясно послание, че в Илинойс биометричните права за поверителност са приети, за да останат спазвани.“

На този етап няма информация дали правилата за биометрична поверителност се прилагат в други окръзи на САЩ и дали има нарушения и в тях. Въпреки това, спечелването на колективното дело на ощетените потребители може да бъде повратен момент и да накара повече хора да съберат кураж, за да се изправят срещу технологичните гиганти, които обичайно изглежда недосегаеми за обикновените хора, предвид финансовите и юридически ресурси, с които разполагат.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари