fbpx
2.4 C
София

Facebook AI демонстрираха директен машинен превод от един език към друг

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Facebook AI представиха новата система за машинен превод M2M-100 с 15 милиарда параметъра, която може директно да превежда от един език към друг, без да използва английския като междинен.

Компанията заяви, че новата ИИ система е първата в света многоезична система за междинен превод. Тя може да прави преводи между над сто двойки различни езици. Обучението на невронната мрежа е станало с помощта на данните от над 7,5 милиарда изречения както от базите данни на Facebook, така и от други източници. При разработването е използван софтуерния инструмент CommonCrawl, който поддържа отворено хранилище на данните от уеб сканирането, както и системата за класификация на текстовете FastText, която Facebook представи преди няколко години

Според методиките на BLEU, системата M2M-100 е с 10 точки по-добра от своя предшественик, в който като междинен се използва английския език. Facebook AI отбелязаха, че новият изкуствен интелект може да се използва не само за машинен превод между различни езици, а и при изучаването на чужд език. Компанията обеща да направи свободно достъпни комплекта от входните данни за обучението на компютърния модел и методите за оценка на качеството на обучението.

Към днешен ден Facebook само за своята новинарска лента ежедневно извършва по около 20 милиарда машинни преводи. Компанията допълни, че използването на английския език като посредник намалява точността на превода и усложнява процеса.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини