Компаниите вече няма да предоставят информация за своите потребители на хонконгските власти. Решението бе взето заради нов спорен закон за националната сигурност.

Facebook, WhatsApp, Twitter, Google и Telegram заявиха, че прекратяват сътрудничеството си с полицията в Хонконг. Компаниите ще спрат да предават информация за своите потребители по искане на правоохранителните органи в Хонконг. Съобщават от ВВС.

Това решение е взето, след като Китай прие Закона за националната сигурност в Хонконг, който беше критикуван като антидемократичен.

Засега Apple и Microsoft не подкрепят отказа от сътрудничество с полицията в Хонконг. Известно е, че Apple е обработила повечето искания от правителството на Хонконг от януари до юни преди влизането в сила на новия закон. Microsoft по-рано предаде данните на своите потребители на властите на Хонконг и все още не е обявила промени в своята политика.

Месинджърът Telegram, със седалище в Лондон, беше първият, който обяви плановете си за прекратяване на сътрудничеството.

„Ние разбираме правото на поверителност на нашите потребители в Хонконг. Telegram не възнамерява да обработва никакви искания за данни относно хонконгските си потребители, докато не бъде постигнат международен консенсус относно настоящите политически промени в града“, се казва в изявлението.

Facebook също заяви, че ще прекрати разглеждането на искания, „в очакване на по-нататъшна оценка“ по въпроса за правата на човека. Социалната мрежа добави, че никаква лична информация за потребителите в региона не се съхранява или разкрива от офиса й в Хонконг.

„Ние вярваме, че свободата на изразяване е основно човешко право и подкрепяме правото на хората да изразяват себе си, без да се страхуват за своята безопасност или други последици“, заявиха от Facebook.

WhatsApp, собственост на Facebook, заяви, че „вярва в правото на хората за частни разговори в Интернет“.

И двете платформи са в континентален Китай, но се използват широко в Хонконг.

Освен това Google се присъедини към бойкота и спря обработката на всякакви заявки за потребителски данни от Хонконг. Twitter също взе подобно решение.

В същото време големите рекламодатели обявиха бойкот на Facebook заради политиките на социалната мрежа. Марк Зукърбърг каза, че скандалът е „въпрос на репутация“, а марките, които се отказаха да рекламират, ще се върнат „много скоро“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари