fbpx
16.7 C
София

Facebook, Google, TikTok и Twitter се ангажират да се справят с насилието на жени онлайн

Най-четени

Четири от най-големите технологични платформи в света – Facebook, TikTok, Twitter и Google, обещаха в четвъртък, в рамките на Форума за равенство на поколенията на ООН в Париж, да внесат подобрения в своите услуги, които ще повишат безопасността на жените в онлайн пространството.

Ангажиментът от страна на компаниите идват след повече от една година на консултации, провеждани от уеб фондацията на Тим Бърнърс-Лий, в която над 120 жени експерти от 35 държави се събраха, за да обсъдят своите преживявания в онлайн пространството и своите предложения и насоки, какво може да се направи за повишаване на чувствителността към насилието на жени, за което онлайн платформите често способстват. Обръщането към опита на тези жени е от решаващо значение за разработването на ангажиментите и плановете, които четирите компании поемат, както смята и старшия мениджър по политиките за равенството между половете на Web Foundation, Azmina Dhrodia.

В отворено писмо, също публикувано в четвъртък, дълъг списък от известни в обществото жени, в това число Ема Уотсън, Джилиан Андерсън, Мейзи Уилямс, Ашли Джъд, Ани Ленъкс, Тандиу Нютон и други, помолиха ръководителите на компаниите, включително изпълнителните директори на Facebook и Twitter, съответно Марк Зукърбърг и Джак Дорси, „да дадат приоритет на безопасността на жените онлайн“.

Подписалите се посочват статистически данни, които показват, че 38% от жените в световен мащаб са преживели онлайн злоупотреби – стойност, която се увеличава до 45%, когато става въпрос на жените от поколенията Z и Милениъл. „Ангажиментите, които поемате днес, трябва да се разглеждат като обещание за жените и момичетата по целия свят, че ще се справите решително със злоупотребите, на които те са обект, се казва в писмото.

Ангажиментите се фокусират върху подобрения в две различни области: отчитане и куриране. По отношение на курацията, компаниите обещаха да предложат по-подробни настройки, които ще дадат на жените по-голям контрол над това кой може да взаимодейства с техните публикации. Те също така заявиха, че ще използват по-лесен и по-достъпен език през цялото потребителско изживяване и ще осигурят пряк достъп до инструменти за безопасност.

Един от най-важните ангажименти е обещание за намаляване на тежестта на социалните мрежи върху насилието над жени чрез проактивно намаляване на възможностите те да станат обект на злоупотреби онлайн. Някои платформи, включително Twitter, вече разполагат с инструменти, които позволяват на потребителите да филтрират отговорите по качество и следователно могат да подпомогнат жените да не са пряко засегнати от обидни коментари и реч на омразата, но всяка платформа ще трябва да подходи по различен начин към това предизвикателство в зависимост от нейното функциониране.

Що се отнася до отчитането, платформите заявиха, че ще предлагат повече функции, които позволяват на жените да проследяват и управляват своите отчети, като им позволяват да проследяват състоянието на публикациите, които са докладвали, за да им дадат по-голяма представа за това как се обработват. Те също така ще позволят по-голям капацитет за предоставяне на контекст и език за обръщение, както и да снабдят жените с директни насоки при докладване на злоупотреби. Помощта и поддръжката ще бъдат улеснени по време на процеса на докладване.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини