Facebook News Tab вече е достъпен във Великобритания

5
236

Разделът за новини на Facebook ще започне работа във Великобритания на 26 януари при първото му стартиране извън САЩ. Компанията казва, че разделът ще предлага комбинация от подбрани и персонализирани новини, но за избраните издатели на новини и съдържание, по-голямата новина е, че Facebook ще им плаща, за да има лицензиран достъп до тяхното съдържание.

Въпреки че Facebook отказа да даде информация за сумата, която се очаква да плаща на издателите, представител е заявил в медиите, че компанията планира да инвестира „значителни“ суми в съдържание в продължение на няколко години. Очаква се тези плащания основно да бъдат разпределени към издателите, чието съдържание до този момент не е налично във Facebook – като например съдържание което обикновено е платено и достъпа до него изисква абонамент. По-рано Guardian съобщи, че някои издатели очакват тези плащания да бъдат на стойност милиони британски лири годишно.

Наред с новината за стартиране на новия News Tab, Facebook обяви редица нови партньорства с издатели на съдържание, които ще включва. Сред тях са Financial Times, Sky News, Channel 4 News, Telegraph Media Group, DC Thomson и Daily Mail. Те се присъединяват към съществуващите издатели на съдържание, обявени от Facebook през декември, включително The Guardian, The Economist, The Independent, Wired, Vogue и местни новинарски сайтове от издателства като Reach.

Facebook News ще включва комбинация от подбрани истории, избрани от „екип журналисти“ и статии, които се показват въз основа на това, което потребителите четат, споделят и следват, подобно на начина, по който секцията в момента работи в САЩ. Компанията обещава, че ще осигури опции за контрол, които позволяват на потребителите да скрият темите или издателите на новини, които не искат да виждат. Ще бъдат изготвени и нови списъци с новини и издатели, за да бъдат обхванати важните новинарски теми – като например темата за COVID-19 пандемията, които Facebook ще верифицира като „оригинални и авторитетни“.

Докато Facebook News предлага специална секция в приложението за разглеждане на новини, компанията подчертава, че потребителите все още ще могат да споделят статии от своите профили и страници и ще могат да ги четат чрез News Feed.

Освен че стартира новия информационен портал във Великобритания във вторник, Facebook казва, че в момента води „активни преговори“ с партньори за стартиране на функцията във Франция и Германия. През август миналата година, след пускането на раздела News в САЩ, компанията изброи Бразилия и Индия като две допълнителни държави, в които обмисля да въведе секцията.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари