fbpx
12.8 C
София

Facebook Papers: компанията е в хаос и безредие, а Зукърбърг спира идеите за подобряване

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

През последните няколко месеца Facebook е в центъра на вниманието поради изтичането на вътрешни документи от страна на бившата служителка на компанията Франсис Хоган, която ги предаде на пресата. Тази информация бе публикувана от някои медии и веднага привлече вниманието на държавните служби. Сега тези документи бяха публикувани от редица популярни издания и дават възможност да се прецени каква точно е дейността на най-голямата социална мрежа. Проектът получи името The Facebook Files.

Някои от по-големите меди успяха да се доберат част от тези документи, които бяха получени в резултат от проведеното голямо разследване от страна на комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), както и от информацията, предоставена от Франсис Хоган на Конгреса на Съединените щати. Популярният уеб ресурс The Verge публикува информацията, с която разполага и заяви, че възнамерява и по-нататък да продължава публикациите на тази тема. Нека се спрем върху основните моменти.

 

Facebook бе жестоко критикувана за това, по какъв начин е обработвала дезинформацията за COVID-19. Президентът на САЩ Джо Байдън също обвини платформата в „убийство на хора“, понеже е позволила на антиваксърските настроения да излязат от контрол. Многобройните изтичания на информация показаха, че усилията на Facebook за борба с тази дезинформация са били абсолютно хаотични. Цитира се случай, когато специалист от компанията е обърнал внимание, че платформата не е готова да работи със съответните коментари. Друг служител заявява, че именно коментарите са значителна част от дезинформацията на Facebook и те са на практика „изцяло сляпа зона на социалната мрежа“.

 

Съобщава се още, че Facebook не я е било грижа за публикуваната в нейната платформа информация за търговия с хора, докато на този проблем всъщност не обръща внимание Apple. От публикуваните съобщения на BBC News се разбра, че в редица региони домашните работници – камериерки и други подобни, се продават чрез Instagram и чрез други приложения. При това продавачите поощряват купувачите към жестоко отношение с тези работници и задължително конфискуване на техните паспорти или лични карти. Във връзка с това на 23 октомври 2019 година Apple заплаши да изтрие приложенията Facebook и Instagram за iOS платформата. Едва тогава Facebook започна да се бори с информацията за търговия с хора.

 

Оказа се, че Марк Зукърбърг лично се е намесил, за да гарантира, че Facebook ще спазва репресивния закон, приет във Виетнам. Едновременно с това социалната мрежа се е съгласила да провежда по-агресивна модерация по отношение на „антидържавното съдържание“ публикувано в платформата. Стана известно и че екипът за осигуряване на прозрачността и честността на Facebook е имал много идеи по какъв начин социалната мрежа да стане по-малко вредна за обществото, но почти всички тези идеи са били блокирани, при това най-често от самия Зукърбърг.

В един от тези, както се оказа много интересни документи, които медиите нарекоха Facebook Papers, се описва така нареченият „експеримент Querdenken„. В рамките на този експеримент модераторите на Facebook е трябвало да използват по-агресивен подход за модерация на германското движение Querdenken, разпространяващо конспиративни теории. В рамките на този експеримент Facebook е възнамерявал да разработи начини за реагиране на подобни проблеми в бъдеще. Според социалната мрежа, движението Querdenken потенциално е можело да доведе до насилие, въпреки че е нямало никаква връзка с каквато и да била екстремална активност, която би оправдала пълната забрана в платформата на Facebook.

 

Малко след това социалната мрежа реализира своята нова политика за координирана социална вреда, като посочва именно Querdenken като пример за новия подход. За разлика от многобройните други примери, експериментът Querdenken показва, че системата за модерация на Facebook може да бъде сравнително ефективна. Компанията на Марк Зукърбърг успява да идентифицира групата преди тя да нанесе значителни вреди и взема необходимите мерки като се съобразява с дългосрочните последствия и проявява прозрачност по отношение на промените в своята политика. Но този инцидент показва доколко сложно може да бъде взаимодействието между подобни политики и правоприлагането. Всичко това показва, че Facebook може да промени своите правила по такъв начин, че да не даде на някое конкретно движение да получи обществена поддръжка.

Но проведеното сега мащабно разследване The Facebook Papers показа една съвсем друга страна на Facebook. Оказа се, че политиците и звездите, които използват тази социална мрежа, са със специални привилегии, които им дават възможност да постват на практика всичко, дори и тази информация да е в противоречие с общите правила на компанията. Доказа се, че мениджърите на Facebook са отменяли решенията на обикновените модератори за блокиране на постове, които всъщност не са съответствали на правилата за безопасно използване на социалната мрежа. Причина за това са опасенията на тези мениджъри, че блокирането на постовете на политиците може да навреди на тяхната кариера. Разследването показа и редица случаи, в които ръководителят на Facebook Марк Зукърбърг самостоятелно е вземал решения в подобни ситуации.

 

Да си припомним, че преди това стана известно за съществуването на бели списъци на Facebook, в които са включени публични дейци, знаменитости, политици и журналисти. Профилите на тези хора се радват на съвсем други правила, които твърде много се различават от общите правила за използване на социалната мрежа. Нещо повече, активността на „избраните“ се контролира от някакъв секретен алгоритъм на компанията, специално разработен за тези цели.

В рамките на журналистическото разследване The Facebook Papers стана ясно и че на социалната мрежа изобщо не достигат модератори, които могат да се съобразяват с така наречения културен код. Именно това става причина за появата на съдържание с призиви към терористични атаки и насилие, особено в регионите, където най-често има военни конфликти и политически кризи. По този начин, заради недостатъчното разбиране на културните феномени и обществени движения в страни като Мианмар и Афганистан, модераторите просто пропускат голям обем небезопасно съдържание.

От публикуваните към днешен ден документи стана ясно още през 2019 година Facebook е провел експеримент, проверяващ работата на алгоритмите на новинарската лента (News Feed)  на Facebook. Те са създали фалшив акаунт на жена, поддържаща републиканците, включително и Доналд Тръмп. Съвсем скоро служителите на социалната мрежа са забелязали, че в новинарската лента на този акаунт започват да се появяват конспиративни теории от рода на Pizzagate и QAno, срещу които социалната мрежа уж води усилена борба.

 

В разследването става дума и за изкривяването от страна на социалната мрежа на данните за потребителите, които Facebook предоставя на инвеститорите и рекламодателите. Официалната позиция на компанията е, че само от март 2020 година до март 2021 година броят на потребителите на възраст под 25 години за първи път е намалял с 16%. Но сега от изтеклата вътрешна документация стана ясно, че броят на младите потребители на Facebook стабилно пада още от 2012 година. В същото време социалната мрежа увеличава своята аудитория благодарение на регистриралите се много по-възрастни потребители. Освен това Facebook е предоставила на своите партньори само най-общи данни за разширяването на своята аудитория, без да включва каквито и да било демографски подробности. И още, компанията не е разделяла дублираните акаунти във Facebook и Instagram и по този начин е увеличавала своята обща статистика. Това е неетично, подвеждащо и може да се каже незаконно поведение.

Разследването показа и че SUMA (Single User Multiple Account) – един потребител с няколко акаунта, е голям проблем за Facebook. Ако това е тинейджър с два акаунта, то това наистина няма голямо значение. Но има потребители с десетки акаунти, с помощта на които нарочно се публикува токсично, вредно или фалшиво съдържание, с което постигат някакви си свои цели. Дневната аудитория на читателите на SUMA информацията достига около 11 милиона потребители само в САЩ. Служители на компанията, пожелали да останат анонимни, заявиха че Facebook не бърза да се бори с такива потребители, въпреки че фактът за създаването на дори и два акаунта е нарушение на правилата на социалната мрежа. Защо не се премахват тези акаунти? Защото именно SUMA е по-голямата част от новите регистрации, показващи, че Facebook има приток на потребители, което директно води до повишаване на приходите и печалбата.

Отговорът на Зукърбърг: Facebook е жертва на клевета

Ръководителят на Facebook отговори на тези обвинения по адрес на неговата компания от страна на водещите световни медии. Според неговите думи, социалната мрежа прави всичко възможно, за да стане колкото се може по-добра. Вече е подготвен мащабен план за обновяване на алгоритмите и политиките, за осъществяването на който Facebook ще даде няколко десетки милиарда щатски долара.

На публикуваните документи, получени при разследването The Facebook Papers Зукърбърг отговори, че това е чиста клевета и изкривено тълкуване на нещата. Да напомним още веднъж, че на 17-ти октомври тази година почти всички американски медии публикуваха изтеклите вътрешни документи на социалната мрежа, които получиха името Facebook Papers. Тази информация показва, че социалната мрежа е разпространявала фалшиви данни, както и че Facebook е пренебрегвала и пренебрегва принципите на свободата на словото и равноправието. Документите се появиха в пресата благодарение на бившата служителка на компанията Франсис Хоган. Няколко дни преди това тя даде публични показания пред Конгреса на САЩ, както и пред Британския парламент по повод вътрешните корпоративни правила на Facebook.

Марк Зукърбърг отбеляза, че добросъвестната и градивна критика дава възможност за усъвършенстване. Но това, което протича сега е едно координирано и съвсем избирателно използване на тази документация, с помощта на което се представя една изкривена картина за Facebook.

 

Зукърбърг каза още, че различните компании и организации не би трябвало самостоятелно да решават всички въпроси относно своята медийна политика. Понякога е нужна държавна регулация. Според неговите думи, при вземането на подобни решения е важно да се осъществява необходимия баланс между понятията свобода на словото, социална справедливост, намаляване на вредоносното съдържание и оказване на помощ на правораздавателните органи, както и въвеждането на мощно криптиране за постигането на пълна конфиденциалност.

Зукърбърг направи още няколко изявления. Така например, той съобщи, че тази година социалната мрежа Facebook е инвестирала над $5 милиарда в осигуряване информационната безопасност на потребителите и едновременно с това обяви разработените от неговата компания инструменти и алгоритми за борба с вредното съдържание за най-добрите в тази индустрия. Освен това той каза, че през следващите няколко години Facebook ще инвестира няколко десетки милиарди щатски долара в технологии свързани с виртуалната реалност.

 

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Cmex
Cmex
1 месец

Ай, ся. Кое има по-голяма сила? Човешката простотия, глупост и наивност или човешката алчност? Аз залагам на второто.

portal
portal
1 месец

новото име сурата: faccia di cazzo

Porek
Porek
1 месец

„Някои от по-големите меди успяха да се доберат част от тези документи“
Повече не съм чел от статията………

Емералд
Емералд
1 месец

Откакто закрих акаунта си и блокирах всякаква комунация на този Лай-Нар- събиращ данни компютрите ми работят чудно тихо и студено .

Азазов
Азазов
1 месец

Ха-ха, политически натиск върху ФБ за още по-голяма цензура, като наричат това
„осигуряване информационната безопасност на потребителите“.

От друга страна пък се оплакват, че „Facebook е пренебрегвала и пренебрегва принципите на свободата на словото и равноправието“.

Ако не ги знаех какво двуличници са политкорект-неомарксист-фашагите на налагания Нов ред в Запада, щях да си мисля, че са масово шизофренирали.

Нови ревюта

Подобни новини