Falcon 9 изведе в орбита три сателита с обща цена около $1 милиард

5
792

SpaceX за шести тази година и общо за 72 път успешно изстреля ракетата носител Falcon 9 от военната база Ванденберг. Това стана на 12-ти юни вечерта, когато ракетата изведе в орбита три сателита за наблюдение на Земята от канадската програма RADARSAT Constellation Mission (RCM). И трите сателита бяха успешно изведени в необходимите орбити. Както обикновено, всичко се показваше в реално време.

Проектът RCM струваше на канадското правителство солидните $900 милиона (1,2 милиарда канадски долара). Това е един от най-скъпите полезни товари в историята на SpaceX.

Сателитите са изготвени от компанията MDA и са съвсем еднакви. Те са предназначени за наблюдаване на морското пространство, за мониторинг на околната среда, както и за оказване на помощ при извънредни ситуации. Основният инструмент на всеки от тези сателити е радарът със синтезирана апертура. Той дава възможност да се правят снимки на земната повърхност независимо от слоя облаци и осветеността на съответния регион. Трите сателита обхващат почти 90% от земната повърхност, включително и Арктика.

Габаритните размери на всеки един сателит са 3,6 х 1,1 х 1,1 метра при тегло 1430 кг. Те са съществено по-компактни и по-леки от предишните RADARSAT-1 и 2. Новите сателити могат да маневрират и повторно да наблюдават даден район на всеки 4 дни. При предишните RADARSAT-2 този интервал бе 24 дни.

Това изстрелване е много интересно и с климатичните условия при които бе осъществено. Целият Ванденберг бе в потънал в много плътен слой мъгла, а видеото много добре показва как ракетата пробива гъстата мъгла.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мъск
Мъск

И безаналоговото кацане в мъгла го откраднах от Рогозин!

Рогозкин
Рогозкин

Брат пий си новичока редовно че с тая девалвация на рублата не знам как смогваш 😀

жик-так
жик-так

ахах добро беше това 😀

Мъск
Мъск

КГБ не обича рублите, а зелени гущери в офшорни сметки. Ама аз и тая технология им откраднах, така че все тая.

SpaceSeX
SpaceSeX

Aмepиĸaнoфилчeтaтa пoлyчaвaтe дeнeм и нoщeм пoлюции, пpи вcяĸo излитaнe нa ЅрасеХ. Πoнeжe paĸeтaтa имa и фaличecĸa фopмa, та cигypнo cи пpeдcтaвятe ĸaĸ ce изcтpeлвa и ви бoдвa зaдницитe. Aбe, щoм идвa oт Mъcĸ и Aмepиĸa, cи e eбaти ceĸca, нaли?