Falcon 9 на SpaceX е приземи успешно след седмото ѝ изстрелване в космоса

1
244

Falcon9 се приземи успешно след изстрелването си, създавайки възможност за последващ осми полет

Във вторник вечерта SpaceX успешно изстреля в орбита друга серия от комуникационните си сателити Starlink, използвайки за тази цел подобрената ракета Falcon 9. Това изстрелване отбеляза седмия ѝ полет в космоса и обратно – първият случай, в който SpaceX изстрелва толкова успешна ракета в орбита.

Falcon 9 излетя в 21:13 ч. Северноамериканско източно време от стартовата площадка на SpaceX във военновъздушната станция Cape Canaveral във Флорида, последвана от 60 сателита Starlink. След бързото достигане до космоса, бе изпълнен първият етап на Falcon 9 – по-голямата част от превозното средство, съдържащо основните двигатели и повечето гориво, се отдели от останалата част на ракетата и се върна на Земята. Тогава то извърши едно от кацанията, които са запазена марка на SpaceX, като се приземи на един от безпилотните кораби на компанията в Атлантическия океан.

Преди този полет, Falcon 9 изстреля два комуникационни спътника до орбитата в две отделни мисии, а SpaceX също използва ракетата за изстрелване на четири отделни Starlink сателита. Не само ракетата е летяла и преди. Нейният носов конус, който обгражда спътниците по време на достигането до космоса, също е бил използван за предишни полети. Едната половина от него, онази, част, която носи полезен товар – вече е летяла веднъж, докато другата половина е летяла два пъти преди това изстрелване.

Към момента SpaceX направи тези процедури по излитане и кацане редовна гледка в покрайнините на Флорида, като всяка нова мисия увеличава броя на успешните космическия пътувания на компанията. Изстрелването във вторник бе забележително с това, че е 100-то изстрелване на Falcon 9 в историята на SpaceX. То също така отбеляза 23-то изстрелване на компанията за тази година и 67-и път, когато SpaceX възстановява успешно една от своите ракети Falcon 9 (след изстрелване).

Очаква се тези цифри само да нараснат, като за тази година се предвиждат още нови  мисии. В резултат на успешното кацане на ракетата миналата седмица, може би в бъдеще ще има и осми полет.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари