Личният вишнев електромобил Tesla Roadster на Илън Мъск привлече почти цялото внимание на медиите с използването си като полезен товар в историческото изстрелване на свръхтежката ракета Falcon Heavy, но се оказа, че заедно с електрическия автомобил има още нещо.

Сега се появи по-подробна информация за поставения в автомобила неголям обект, който може да се използва в продължение на милиони, а може би и милиарди години в екстремални космически условия.

Това е дискът Arch (чете се „Арк“) със съвсем малки размери, предназначен за дълготрайно съхранение на информация. В него са записани цели библиотеки, кодирани върху малкия диск, направен от кварц, с размер неголяма монета.

Некомерсиалната Arch Mission Foundation отбеляза, че тези дискове могат да съхраняват информацията през пространството и времето, и да да я съхраняват за бъдещите поколения.

Arch изглежда като съществено намален DVD или Blu-ray диск, но с капацитет до 360 TB, което е еквивалентно на около 7000 Blu-ray диска.

В електромобила е поставен дискът Arch 1.2 с име Solar Library (слънчева библиотека) и се носи в пространството със скорост около 12 908 км/ч. На него е записана поредицата „Фондацията“ на Азимов, идеите в която отлично съответстват на мисията на Falcon Heavy.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
CFDИванAzhengim Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
gim
gim

👽 създали и управляват Земята
той им пратил съобщение до къде сме я докарали ??

Azhen
Azhen

Интересно за първи път чувам за такива дискове , 360 Терабайта е много информация !

Иван
Иван

Ти пък! Как можа? Тези дискове са създадени в русия, по руска технология и с руски машини… не четеш ли руските технологични вестници и списания?
Язък! Отрязаха ти заплатата.

CFD
CFD

Че на 360TB какво толкова да съберат? Фондацията и това е. Даже за нея едвам стигнало мястото. Качили я архивирана, ма не останало място за winrar. Ма и не сметнали за нужно. Никой не вярва, че това някой ще го чете след време. А и Мъски вече тайно се надявал да не е жив в деня, когато Човечеството установи контакт с друга цивилизация. Или поне теслата отдавна да се е блъснала е някое космическо дърво, за да не е първото, на което ще попаднат( или поне да не се познае какво е). Върви обясни после колко си умен, а си… Виж още »