Личният вишнев електромобил Tesla Roadster на Илън Мъск привлече почти цялото внимание на медиите с използването си като полезен товар в историческото изстрелване на свръхтежката ракета Falcon Heavy, но се оказа, че заедно с електрическия автомобил има още нещо.

Сега се появи по-подробна информация за поставения в автомобила неголям обект, който може да се използва в продължение на милиони, а може би и милиарди години в екстремални космически условия.

Това е дискът Arch (чете се „Арк“) със съвсем малки размери, предназначен за дълготрайно съхранение на информация. В него са записани цели библиотеки, кодирани върху малкия диск, направен от кварц, с размер неголяма монета.

Некомерсиалната Arch Mission Foundation отбеляза, че тези дискове могат да съхраняват информацията през пространството и времето, и да да я съхраняват за бъдещите поколения.

Arch изглежда като съществено намален DVD или Blu-ray диск, но с капацитет до 360 TB, което е еквивалентно на около 7000 Blu-ray диска.

В електромобила е поставен дискът Arch 1.2 с име Solar Library (слънчева библиотека) и се носи в пространството със скорост около 12 908 км/ч. На него е записана поредицата „Фондацията“ на Азимов, идеите в която отлично съответстват на мисията на Falcon Heavy.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари