ВВС на САЩ официално приключиха процедурата по сертифицирането на свръхтежката ракета носител Falcon Heavy, създадена от компанията SpaceX.

Едновременно с това, американските военни са сключили договор със SpaceX за извеждането в орбита с помощта на новата ракета специализирания сателит AFSPC-52. Изстрелването е планирано за месец октомври 2020 година. В договора е фиксирана цена от $130 милиона. Това е тройно по-малко, отколкото предложенията на Lockheed Martin и Boeing.

Успешното сертифициране на новата ракета означава, че Falcon Heavy се признава от военните на САЩ за напълно подходяща за изстрелване в космоса на военен полезен товар, както и секретни сателити. Обикновено, тази процедура е много дълга. Необходими са редица изстрелвания, които внимателно се анализират и едва тогава се взема решение за издаване на сертификат. Но с Falcon Heavy целият процес е съкратен. Илън Мъск е предоставил достатъчно данни след първото изстрелване на тежката ракета през месец февруари.

Свръхтежката ракета Falcon Heavy е оборудвана с три бустера от по-леката Falcon 9. Мъск каза, че ще използва вече летели ускорители. Новата ракета също е предназначена за многократно използване. На Земята се завръщат и кацат двете първи степени. Третият бустер работи по-дълго и каца върху платформа в океана. Falcon може да извежда в орбита 63,8 тона полезен товар.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за